Знаете ли как от една муха може да се направи голям синдикален слон?  Колаборацията между КТ „Подкрепа” и медии, готови да публикуват нечии твърдения без елементарна проверка, показаха как се случва това на практика.

На 9 май, от мейла на КТ „Подкрепа” –  Синдикален съюз Пловдив е изпратено писмо, което гласи, че на 5 май е пребит председателят на синдикалната организация на КТ „Подкрепа” в „Либхер Хаусгерете Марица”  Божидар Матеев.  От профсъюза съобщават и имената на „побойника” – Ташко Боруков , бивш служител на Военна полиция. В официалното съобщение чрез насочващи въпроси са направени внушения, че побоят е свързан със синдикалната дейност на Матеев и „синдикалните и социални проблеми в предприятието, извършващо редица нарушения на кодекса на труда”.  В мейла са приложени и снимки на самия Матеев с насинено око.

От „Либхер” , реагират със съобщение, че въпросният Божидар Матеев първо не работи в завода и второ, че във фирмата няма създадена секция на КТ „Подкрепа”.  Но публикациите, които излизат в медиите, са вариации на заглавието „Пребиха синдикален лидер от Либхер”. 

Какви обаче са фактите?

На 5 май , към 22.30 ч.  въпросният Божидар Матеев /34/  заедно с група тийнейджъри  - момчета и момичета се веселят в новия парк на „Прослав”, като са си изкарали тонколонка и са надули музика. Боруков, който минавал по същото време през парка заедно със сина си, им направил забележка като ги попитал знаят ли колко е часа. Матеев  го контрирал с въпроса  : „ами кажи ми, аз не знам” . Хлапетата  предупредили Матеев да не се заяжда с Боруков, защото е бивш военен полицай. „Така ли, от три дни се занимавам с такива като теб” , заявил Матеев.  „Той тръгна към мен като посегна и извади нещо, но в тъмното не видях какво. Замахна към мен, а някое от децата извика, че има нож. Тогава замахнах и го ударих” разказа Боруков пред TrafficNews.  Матеев го съборил на земята и го ритал, но Боруков успял да се изправи и също го ударил.  В крайна сметка Матеев пръв капитулирал, а след това Боруков си тръгнал.  Минути  по-късно Божидар  се обадил на 112 като съобщил, че е бит, а противникът му също се озовал в Спешното с травма на крака.

В крайна сметка нито един от двамата мъже не е подал жалба в полицията или прокуратурата, но полицаите от Второ РПУ са им снели обяснения след като са получили докладните от болницата и 112. Двамата имат медицински за леки телесни повреди. 

Четири дни по-късно обаче на някой  в КТ „Подкрепа” му хрумва брилянтната идея да използва насиненото око на Матеев за собствени цели. Изпраща мейли до медиите  и разпространява внушения, че битовата драма е свързана със синдикалната дейност на Божидар Матеев. Колелото се завърта отново, полиция и прокуратура са впрегнати да разследват случая. 

Всъщност проверка на TrafficNews показа, че Божидар Матеев не е служител на „Либхер Хаусгерете Марица”. Той е работил за компанията като лизингов работник по програми за временна заетост,  в които заводът сключва договор с фирми, които осигуряват допълнителен персонал. Самият Матеев никога не е имал трудов договор с „Либхер”. 

В „Прослав” е известен с прозвището Божо Ножа, защото  често се движи въоръжен с нож или меч. Предпочита компанията на 12-13 годишни тийнеджъри , а преди две години жена от квартала е подала жалба в полицията , че притеснява непълнолетната й дъщеря в автобуса. Качва и клипове в социалната мрежа.

"Знам този човек само по прякор. Никога не съм знаел какво работи, нито че е синдикалист. Информацията, която бе публикувана не отговоря на истината, тъй като скандалът , който се разрази, няма общо с работата на Матеев - каквато и да е тя" , категоричен е Боруков. 

Каква всъщност е целта на въпросния пасквил?

„Участието на г-н Матеев в битов скандал показва единствено морала на кадрите на КТ „Подкрепа“, които се опитват от известно време да изнудват ръководството на фирмата и ежедневно публикуват неверни твърдения, целящи единствено да уронят престижа на един социално отговорен немски инвеститор, спазващ всички закони на Република България” коментират от „Либхер” .  От компанията предупреждават, че в рамките на седмицата ще заведат съдебни дела. „За разлика от самозваните профсъюзни лидери, ние ползваме установения в държавата правов ред”, коментират от компанията.

На 28 април пред завода бе проведен протест , организиран от КТ "Подкрепа" , в който обаче работници от завода не участваха. След стачка във фирмата, бе направен опит от страна на "Подкрепа" да влезе в пловдивската индустрия, където до момента няма почти никакво присъствие. "Либхер" от своя страна обаче очевидно не възнамеряват да се поддават на този натиск.