Пърформансът на австрийски артисти, които трябваше да разпръснат 1 тон варовик над Пловдив, е отменен, съобщи преди минути за TrafficNews.bg кметът на Община Родопи Пламен Спасов. След като получил становището на РИОСВ – Пловдив, които се самозезираха по случая, той се е свързал с австрийското посолство. "Стигнахме до решението да отменим събитието, тъй като първо процедурата по съгласуване не е спазена изобщо, и после има много негативни реакции от страна на гражданите" коментира Спасов. 

Проектът  "Отместване на границите” трябваше да бъде реализиран днес следобед в района на Първенец.  Инициативата е част от проект на австрийския куратор Валтер Зайдл, осъществяван по програмата на австрийския културен павилион FLUCA съвместно с Австрийското посолство и Фондация „Отворени изкуства“.

РИОСВ - Пловдив обаче не са били информирани за проекта и научили за него от публикациите в медиите.  Освен това получили и множество сигнали от граждани на „зеления“ телефон.

От Инспекцията са изпратили писмо до община Родопи да изпълнят задълженията по Закона за чистотата на атмосферния въздух, за което отговаря кметът. 

Според организаторите прахът, който ще бъде разпръснат е абсолютно безвреден и представлява фуражна добавка с калций, която служи за наторяване на почвите и храна на добитъка. 

Така или иначе обаче, трябва да бъдат спазени редица изисквания на Закона за опазване на околната среда, които организаторите очавидно са пропуснали. 

Още по темата четете ТУК!