Тази снимка не от плажа Копакабана в Рио де Жанейро. Направена е днес на плажа в Китен. Хиляди хора, които очевидно не подозират, че процентът, заразени с Делта варианта на COVID се увеличават в геометрична прогресия всеки ден. Въпреки, че вече сме във втората половина на август, тази гледка се повтаря по плажовете на всички популярни курорти. Също и в не толкова популярните. Местните жители твърдят, че от социализма не са виждали толкова българи на родното Черноморие. Хотелиерите и ресторантьорите са доволни, защото въпреки надутите цени и лошото обслужване, сезонът е повече от добър. 

На този фон разтревожени лекари съобщават, че всяка втора положителна проба с COVID е на човек, който се връща от морето или е имал контакт с някой, който е бил там. Противоепидемичните мерки, поне тези които все още са в сила, не се спазват- морските  ресторанти, барове и клубове се пукат по шевовете. Лекарите от сутрин до вечер по всички медии се оплакват от ниските нива на ваксинация в страната и предупреждават, че още през септември да очакваме пика на четвъртата вълна. В парламента и на съветите при президента политическите лидери със загрижен вид се чудят дали здравната система ще издържи на поредния натиск. 

Всички обаче се правят на приятно разсеяни за ситуацията по Черноморието и как на практика се спазват противоепидемичните мерки там. 

Само след две седмици /поне според моделите на математиците/ четвъртата ковид вълна в България ще бъде факт и правителството /което и да е то/, ще започне да търси спешни решения за излизане от кризата. По стар български обичай може би ще бъдат затворени част от търговските обекти, театрите, концертните зали, фитнесите и спортните зали и ще изпратят децата и студентите да учат дистанционно. Сезонът вече ще е към края си, така че няма опасност хотелиерите да се изсипят на жълтите павета и да протестират. 

Разбира се, в нито един търговски обект няма как да се съберат тълпите, които виждаме на снимките /освен Джъмбо и Метро преди Коледа/, но така или иначе някой ще трябва да го отнесе. 

Дотогава обаче управляващи и опозиция ще прекарат лятото с глави, заровени в пясъка / на родното Черноморие/ , правейки се , че не виждат какво се случва.