Камион с 15 служители на МВР се обърна тази нощ в дере край границата. 34-годишен мъж загина , затиснат под стария ЗИЛ, в който пътували полицаите,  други 12 са в болница.  Паралелите с подобни трагедии преди празници няма да закъснеят- някои ще  винят Бог, други  Бойко Борисов, трети Орешарски. Ще пишем „Черна Коледа”, ще  си припомняме „Карбала”, „Индиго” и „Лим” и ще се питаме защо. А отговорът е кратък и еднозначен. Нарича се безхаберие. И той е в основата на голяма част от трагедиите в държавата , без значение дали са преди или след празници.

Само преди месец  съвместна проверка на синдикатите в МВР  и представители на „Охранителна полиция“ и „Гранична полиция“ са установили  лошите  условия на труд, при които работят полицаите по границата. Сезирали са ръководството на министерството за лошите пътища, за товарните камиони, в които служителите се превозват като добитък, предупредили са , че водачите на тези камиони в много случаи нямат нужната категория да управляват такова превозно средство.  Ето и извадка от доклада на комисията , изпратен на 14 ноември:

"…Пътищата, водещи до граничната бразда, както и тези успоредно на нея (на българска територия) са в лошо състояние, на места непроходими пеша, а при използването на високо проходима техника, същата бързо се амортизира и дефектира.

Началото на операцията ГДГП е изисквала съдействието на структури на Министерството на отбраната за подобряване на общо 207 км. фронтални и рокадни пътища по държавната граница, но една част от тези пътища вследствие на проливните дъждове и тежките експлоатационни условия отново са във влошено състояние. Повторната заявка към МО за реновиране на нови участъци от почвени и горски пътища в зоните за отговорност на ГПУ Болярово, Средец и Малко Търново е отказана……….

……..Пътищата, водещи до граничната бразда, както и тези успоредно на нея (на българска територия) са в лошо състояние, на места непроходими пеша, а при използването на високо проходима техника, същата бързо се амортизира и дефектира.

... Възстановяване на пътищата в граничната зона за подобряване мобилността на автопатрулите, като по този начин ще се намали значително броя на повредите на автомобилната техника. Необходимост от осигуряване на механизирани бригади в комплект булдозер, багер за товарене и насипване с инертни материали и минимум по два самосвала от наличните в МВР за всяко ГПУ, както и командироване на служители за работа с тях. При липса на такава техника в системата на МВР да се предвидят средства за наемане на външна такава

… Пътища – същите са в лошо състояние, което не даде възможност за посещение на част от районите на групи за охрана на ДГ 1, 2, 3 и 4 на ГПУ-Малко Търново, както и част от участъка на ГПУ-Средец в района на с. Горно Ябълково. Целият този район се характеризира с хълмист пресечен терен и гориста растителност, както и характерните за такъв ландшафт горски почви и терен затрудняващи придвижването…

... 12. Транспортиране на служители с товарни автомобили - нарушава се нормата на чл.134, ал. 2 от ЗДвП – „В каросерията на товарен автомобил може да се превозват лица, които товарят, разтоварват, съпровождат, приемат или предават превозвания товар, като бъде осигурена тяхната безопасност. Броят им за всеки тон полезен товар е по един човек, но не повече от 8. Тези изисквания не се отнасят до моторните превозни средства на Министерството на отбраната.“ Техническото състояние на автомобилната техника и лошите пътища поставят в сериозен риск здравето и живота на водачите и служителите извозвани с нея. Тези обстоятелства биха поставили под наказателна отговорност водачите на тези автомобили при възникване на инцидент…"

 

В случая не е нужно да имаш някакви паранормални способности , за да предвидиш , че вероятността в района да стане инцидент е много голяма. Но както в много случаи става – кучетата си лаят, керванът си върви. И това е резултатът от безхаберието- един загинал мъж в разцвета на силите си и 12 други в болница.  Коледа не е черна. Черна е само статистиката на престъпното бездействие.  

Парашкева Иванова