Покъртителна гледка! Измършавяло, без козина и с рани по цялото тяло куче яде свещички на... гробищата. Пловдивските гробища. Картината е толкова шокираща, че няколко минути човек гледа и не иска да проумее, че това всъщност е реалност. Пловдивска.

Снимките на нещастното животно се появиха във Фейсбук и събудиха нееднозначни чувства. Обичащите животни, естествено, се втурнаха да задават въпроси как могат да помогнат на кучето, което най-вероятно е изхвърлено от стопанина си. Веднага се появиха хора, които предложиха пари за лечението му, пловдивчанка се опитва да му намери приемен дом и попита: Някой ще му даде ли шанс за по-добър живот?

Други обаче се възмутиха, че снимките са направени на "такова" място, и изригнаха: Вие нямате ли срам? Мястото, разбира се, не е от най-примамливите за фотографите. Обикновено от "това" място красиви снимки не излизат. Тук хората са тъжни, притихнали, отчаяни. 

Но не се хранят със свещи. Свещите се палят в знак на траур. Или на протест...

И за мъртвите - или добро, или нищо. Но когато мъртва е обикновената човечност, нормалното човешко отношение към животните... Тогава? Май да запалим свещите - този път в знак на протест. И да се надяваме, че все някога и по нашите географски ширини понятието "зоополиция" ще придобие някакъв смисъл.