Четири години минаха от жестокия инцидент на спирка на ул. "Победа" в Пловдив, при който гъркът Христос Боскос връхлетя с колата си и едва не погуби 15-годишната тогава ученичка Катерина Матеева. Вчера беше точната дата на страшната катастрофа, а Кари изля преживяванията си през тези дълги месеци и сподели отражението на инцидента върху живота ѝ в един искрен пост. 

TrafficNews.bg публикува изповедта на 19-годишната девойка без редакторска намеса:

Днес се навършват 4 години от деня, в който щях да изгубя моя живот. Една седмица съм се борила за него. След това месеци наред, за да си върна нормалния живот. Никога няма да забравя момента, в който след 1 месец на легло успях да се преместя и да слезна на инвалидна количка долу пред болницата.Тогава видях камъчетата, буболечките... и всичко ми се стори толкова красиво.

Искам да ви кажа да цените живота и да не ви минава мисълта "това на мен няма да се случи". Никой не ви гарантира, че няма да ви се случи. Пазете се по пътищата, защото законите в България са нищо. Останах месеци наред в инвалидна количка заради счупени двата крака, таза на 4 места, от които 4-tото откриха, че е било счупено 2 години по-късно.

Черепът ми беше счупен, което доведе до мозъчно-черепна травма. Докторите не са давали гаранция, че ще оживея... 5 операции направени на двата крака до сега и оставащи да ми се направят още 2 операции... Това всичко ми се случи по невнимание на шофьорите, а на тях не им sе повдигна никакво обвинение освен да платят пари за счупената спирка.

Сега си мислите "само търси съжаление с този пост" - ами не, съжаление от хората най-малко търся, тъй като приемам всичко това, което ми се е случило с усмивка и съм щастлива от живота си такъв какъвто е сега. С този пост искам да накарам някои хора просто да мислят как постъпват, на кого се сърдят и с кого се карат, защото никой никога не знае какво ще му се случи дори след 5 минути и кога ще е последният път, когато вижда друг човек.

Искам да благодаря отново на всички лекари, които ме спасиха, всички приятели, които бяха до мен и на най-прекрасното семейство, което имам. И така, хора, пазете се, обичайте се и най-важното - прощавайте!

 

Хронологията на събитията

Жестокият инцидент стана на 19 май 2014 г.  в Пловдив.  Христос Боскос  се движел с превишена скорост по бил. "Победа" , а на кръстовището със "Сава Муткуров" той се сблъскал с Васил калев, който правел ляв завой с мерцедеса си.  Калев преминал с автомобила си  на жълт сигнал  със скорост около 46.50 км/ч, а Боскос форсирал двигателя на управлявания от него автомобил и влязъл със 100 км/час в кръстовището.  От удара нисана се отклонил надясно, насочил се към тротоара на ул.”Победа“ и блъснал стоящата на тротоара ученичка Катерина Матеева. Момичето бе със счупен таз и други тежки фрактури. 

С Присъда от 15.06.2015г. Районен съд – Пловдив призна двамата подсъдими за виновни и наложи наказание лишаване от свобода за срок от 2 години на Христос Боскос, условно – с изпитателен срок от 4 години и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 години. Васил Калев бе осъден на лишаване от свобода за срок от 1 година, условно - с изпитателен срок от 3 години и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години.

С присъдата Районен съд – Пловдив осъди Боскос и Калев да заплатят обезщетение на пострадалата за причинените вреди в размер на 12 596,11 лв. След жалба на осъдените, с решение от 08.10.2015г. Окръжен съд – Пловдив измени присъдата на първоинстанционния съд и на основание чл.78 А от НК освободи Боскос и Калев от наказателна отговорност, като им наложи административно наказание глоба в размер на 5000 лева на Босков и 2500 лева на Калев. С решението си Окръжен съд – Пловдив отмени и осъждането на лицата да заплатят обезщетение на пострадалата. 

Паралелно с това Боскос е лишен от право да управлява автомобил за период от 3 години. Боскос обаче напусна страната и се прибра в Гърция още през 2016 година, преди властите да отнемат шофьорската му книжка. 

Затова през март бе пуснат за издирване от полицията.