„Общината не може да си позволи да закупи тютюневите складове заключени в историческата зона „ Филипопол- Тримонциум – Пловдив”. Само за една от сградите ни искат 5-6 милиона лева”, заяви кметът Иван Тотев.  Той допълни, че други варианти за придобиване на собствеността на сградата са невъзможни.

На днешната пресконференция присъстваха и пловдивчани, които направиха жива верига тази сутрин. Самият брифинг се превърна в своеобразен дебат между кмета Иван Тотев и недоволните граждани.

През цялото време се чуваха упреци към градските власти, че не са си свършили работата, а кметът заяви, че всичко е в рамките на закона, колкото и на него да не му се харесва.

Строителното разрешително е издадено през 2010 година, а през 2014 е презаверено. То е уведомителен режим и в такъв смисъл от Общината не са могли да направят нищо, обясни кметът.

„Не искам да защитавам никой, най-малко пък Славчо Атанасов, но законът е такъв”, каза Тотев.

От градските власти все още чакат становището на НИНКН дали сградата е паметник на културата. Със сигурност тя няма самостоятелен статут, а според документите, които са изпратени оттам към частната фирма „Одрин – 8”, която стопанисва обекта, сградата е извън обхвата на територията на груповия археологически паметник „ Филипопол – Тримонциум – Пловдив”.

 В момента се очаква експерти от министерството на културата, които да направят обследване на сградата и да се реши казуса дали тя влиза в пределите на зоната. В момента работите по сградата е спряна от Общината докато трае проверката.

„Ако имате упрек, че ние от Общината не сме реагирали навременно от гледна точка на гражданство, приемаме го. Поемам ангажимент, че всичко, което е по силите на Общината и по моите, за да запазим сградата, ще го сторим Ще говорим дори за взимане на сградата с инвеститорите”, заяви градоначалникът.

Всичко по темата ТУК

Още новини ТУК

TNS.bg