Четирима немски инвеститори и азиатска компания, която е в топ 50 на най-иновативните в света, стъпиха в "Тракия икономическа зона", съобщи съуправителят й инж. Пламен Панчев пред „24 часа”.

Японската SMC Industrial Automation е закупила 180 дка и ще строи предприятие за пневматична техника. Нов промишлен обект изгражда в момента край Куклен дъщерна фирма на германския гигант "Willi Elbe Gelenkwellen" - световен лидер в кормилната и задвижващата техника. Предварителен договор е сключен с още един германски производител на автомобилни части, който също ще вдигне завод в района на Куклен.

Българо-немската "Интерама" пък ще строи фабрика за машини за хранително-вкусовата промишленост.

Очаква се до месец да бъде направена първата копка на сортировъчен завод за употребяван текстил на немския предприемач Райнер Зигмунд. Той вече е получил разрешение за строеж и предстои избор на изпълнител. Обектът ще е върху терен от 6000 кв.м. В сградата и машините ще бъдат вложени около 4 милиона лева. В предприятието ще работят около 150 души на три смени. Някои от процесите ще са напълно автоматизирани.

"Суровините от контейнерите за дрехи, които вече са разположени в Пловдив, ще преминават във фабриката през предварителен подбор. При този етап се отделят по-големите изделия и такива, които не са текстилни и са попаднали случайно. Втората фаза е разпределяне по вид - панталони, блузи, якета, рокли. При следващата - по-финното сортиране, се отделят дрехите, които стават за повторна употреба, а останалите ще се насочват за различни видове рециклиране", обясни Антон Гичев, помощник-управител на фирмата на Зигмунд.

Още новини ТУК

TNS.bg