Новият член на Висшият съдебен съвет и вече бивш районен прокурор на Пловдив днес се сбогува с приятелите и колегите си. Тя публикува във фейсбук профила си пост, в който благодари на всички за съвместната работа.

Скъпи мои приятели и колеги! Днес събрах последните си вещи и освободих красивия кабинет на Районния прокурор на Пловдив! Благодаря на всички на търпението, разбирането и откритостта, с коята ме посрещнахте преди 7, 5 години, за чудесната ни работа и за любовта и сълзите, с които ме изпратихте днес! Вярвам, че като член на ВСС ще бъде по-полезна за вас и всички колеги и ще мога да пренеса всичко, на което сте ме научили в делата ми на новата длъжност! Бъдете здрави!

 Мутафова е избрана за член на Висшия съдебен съвет от квотата на политическа партия ГЕРБ. Тя бе предложена от 153 прокурори от района на пловдивската Апелативна прокуратура. 

Гергана Мутафова е завършила специалност „Право“ и магистратура по „Международни отношения и право на ЕС“ към Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, както и магистратура по финанси, застраховане и счетоводство към Стопанския факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Велико Търново. Владее английски, немски и руски език. Притежава и множество дипломи за допълнителни професионални квалификации. Участвала е в редица обучения в областта на международното правно сътрудничество. Тя е и временен преподавател в Националния институт по правосъдието. Стипендиант към Българско училище за политика „Димитър Паница“, което е завършила. Мутафова е вземала участие в множество курсове, обучения и семинари в Европа и Америка, била е зам.-ръководител на Комисията по реформите в прокуратурата.

От 2013 г. тя е зам.-председател на Асоциацията на прокурорите в България, временен преподавател е в Националния институт по правосъдие (НИП) и била е част и от гражданския съвет към ВСС. 

Все още не е ясно кой ще се кандидатира за поста й, за който трябва да бъде обявен конкурс.