Районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова е избрана за член на Висшия съдебен съвет на днешното заседание на Народното събрание. Депутатите посочиха 11 свои представители в новия състав, запазвайки формулата 4:3:2:2 (ГЕРБ, БСП, ДПС, "Обединени патриоти"). Всички номинирани бяха избрани с над 190 гласа. 

Мутафова бе предложена от 153 прокурори от района на пловдивската Апелативна прокуратура. Прокурорите са мотивирали предложението си след преценка както на професионалните, така и на личните качества на Гергана Мутафова, която през годините се е наложила сред колегите си като добър и уважаван ръководител.  "Тя е обществено активна и позната личност и сред гражданите в Пловдив", е записано в мотивите за издигане на кандидатурата ѝ. 

Гергана Мутафова е завършила специалност „Право“ и магистратура по „Международни отношения и право на ЕС“ към Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, както и магистратура по финанси, застраховане и счетоводство към Стопанския факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Велико Търново. Владее английски, немски и руски език. Притежава и множество дипломи за допълнителни професионални квалификации. Участвала е в редица обучения в областта на международното правно сътрудничество. Тя е и временен преподавател в Националния институт по правосъдието. Стипендиант към Българско училище за политика „Димитър Паница“, което е завършила. Мутафова е вземала участие в множество курсове, обучения и семинари в Европа и Америка, била е зам.-ръководител на Комисията по реформите в прокуратурата.

От 2013 г. тя е зам.-председател на Асоциацията на прокурорите в България, временен преподавател е в Националния институт по правосъдие (НИП) и била е част и от гражданския съвет към ВСС. Завършила право и магистратури по финанси, правна и съдебна система на ЕС и международните отношения и право на ЕС. Общият успех от семестриални и държавни изпити по право е 5.54. Професор д-р Запрян Козлуджов, ректор на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" също е подкрепил Мутафова.

По време на административното ръководство на Гергана Мутафова в Районна прокуратура-Асеновград се извърши цялостен ремонт на предоставена сграда за нуждите на прокуратурата, с което се осигуриха европейски условия на труд на работещите там магистрати и служители, подобрен достъп до съдебните услуги от страна на гражданите. Районна прокуратура-Асеновград стана една от първите, която въведе за работа Унифицираната информационна система в деловодната си програма.

В концепцията си Мутафова застъпва тезата за намаляването на броя на прокуратурите в страната чрез сливане. Според нея съдебната карта трябва да се съобрази с положението в страната и чужбина, свързано с бежанския поток, вътрешните имиграционни процеси, европейските политики и препоръките от Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверки. Според нея структурните промени, колкото и добре да са подготвени, ще доведат до морално-психологически сътресения и демотивации вътре в системата и ще е необходим дълъг период на адаптация на кадрите, който трябва да се съчетае с целенасочени мерки за стимулиране професионалната им компетентност и морална устойчивост.

Освободените средства от тази промяна могат да се използват или за увеличение на заплатите на всички магистрати или за гъвкави модели, с които да се дават допълнително пари на принципа "всекиму според заслугите" при постигане на осъдителни присъди по тежки криминални или икономически престъпления например. 

Мутафова ще работи и за общ софтуер на всички подсистеми в съдебната власт - за възможност за проследяване на дело от разследването, през прокуратурата, която подвига обвинения до всички инстанции на съда и постановяване на окончателна присъда. Според нея е сериозна загуба на време и ресурс е разследващите да изготвят всички документи на хартия и да ги носят в прокуратурата на няколко пъти, вместо да има единна електронна система на полиция, прокуратура и съд.

Мутафова смята, че трябва да се спре тенденцията за увеличаване на разликата в заплащането на първоинстанционен и върховен съдия, която се поддържа чрез увеличаването на заплатите на всички в системата. Аргументите са, че по-високите заплати на магистратите са гаранция срещу корупцията, от която се оплакват българските граждани, по което страната ни е на челни места. 

"Увеличението на работните заплати и правилното допълнително стимулиране в съдебната система ще привлече повече почтени млади хора с добро образование без нагласа за корумпираност и черпене на блага от властови позиции като магистрат", пише в концепцията си Мутафова.

90% от прокурорите имат еднакви отлични оценки след атестиране в съвета, което обаче според Мутафова не отговаря на действителните качества на дейността им.

Пловдивският прокурор настоява за нова медийна политика и търсене на нови канали за комуникация с обществото. 

Според Мутафова е нужна цялостна държавна политика за промяна на наказателните закони, които са стари. Според нея не може на всяко обществено неволоство да се реагира с промяна на Наказателния кодекс. 

"Поддаването на общественото мнение от страна на законотворците доведе до загуба на мярата за справедливост", пише в концепцията си Мутафова 

Ето и новите членове на ВСС:

За съдийската колегия:

Боян Магдалинчев, заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС), номиниран от ГЕРБ;

Вероника Имова, съдия от ВКС, номинирана от ГЕРБ;
Даниела Марчева, съдия от Софийския апелативен съд, номинирана от БСП;
Драгомир Кояджиков, съдия от Апелативния специализиран съд, номиниран от БСП;
Стефан Гроздев, заместник-председател на Софийския апелативен съд, номиниран от ДПС;
Боян Новански, адвокат, номиниран от Волен Сидеров;

За прокурорската колегия:

Йордан Стоев, прокурор в Апелативната прокуратура - София, номиниран от Волен Сидеров;

Гергана Мутафова, районен прокурор на Пловдив, номинирана от ГЕРБ;
Калина Чапкънова, окръжен прокурор на Бургас, издигната от ГЕРБ;
Пламена Апостолова, ръководител на столичното следствие, номинирана от ДПС;
Светлана Бошнакова, прокурор от Върховната касационна прокуратура, номинирана от БСП.