Безпрецедентна намеса на социалната мрежа Фейсбук цензурира снимка на български потребител. Мъжът, бивш студент на Пловдивски университет, споделил чрез функцията „спомен“ стара своя снимка от 2009 година, на която той и негови колеги и приятели протестират на фона на знамето на университета.

Фотосът е запечатал част от протеста за придобиването на терена, на който са построени общежитията на Пловдивски университет.

Снимката е собственоръчно качена във фейсбук профила му през далечната 2009 година, от когато и датират масовите недоволства. Тя била в изрядна цялост до днес, а лозунгите били непокътнати и четаеми. Така на един от тях пишело „Напред! Науката е слънце“, а за другите той няма спомен.

Няколко часа след като пресподелил стария си пост, все още с наличен текст по протестните плакати, негови приятели започнали да коментират фотоса с желание да разберат какви са били лозунгите.

Тогава забелязал, че наместо текста, фейсбук е сложил обширни бели карета върху снимката. Така понастоящем няма и следа от „бунтовническите“ апели.

Това е първият известен случай на такава мащабна редакторска намеса, упражнена в посока заличаване на голяма част от качена снимка.