Екстремно време ще се настани в Пловдив от днешния ден, предупреждават синоптиците към БАН. Очаква се още от днес жега и пек да се редува с гръмотевични бури. До следобед температурите ще скочат до 35 градуса, като след това се очаква атмосферното налягане да се повиши и да се образува купесто-дъждовна облачност.  Такова ще бъде времето и през четвъртък.

От петък обаче започва сахарската жега. Температурите ще достигнат 40 градуса, а през уикенда те могат да ударят дори и 42.  На слънце те ще бъдат още по-жестоки. След трите адски дни сниноптиците ни обещават прохлада.

Ето и важни съвети как да се предпазим в жегите:

По възможност, носете и ползвайте за пиене повече минерална вода. Пийте най-малко 2-3 литра вода на ден. Газирани напитки, напитки които съдържат кофеин и алкохол не утоляват жаждата и не допринасят за подобряване на състоянието на човек.

Почивайте на сянка и останете колкото е възможно повече на хладни и проветриви места. Когато сте изложени на слънце използвайте лосион за защита с висок защитен фактор. Носете светла шапка и светли дрехи.

Уверете се, че малките деца и възрастните хора приемат достатъчно течности дори ако не са жадни. Избягвайте интензивна физическа дейност през горещите часове.

Запомнете, топлинен удар може да се развие дори ако приемате достатъчно течности.

Ако сте получили слънчеви изгаряне с мехури не ги докосвайте, а своевременно потърсете медицинска помощ.

Внимавайте за опасността от прегряване!

Откритите части на тялото подложени на преките слънчеви лъчи могат да предизвикат изгаряния за кратко време, а високата температура да предизвика термичен шок. Най-застрашени са малките деца, възрастните, сърдечно болни, светлите хора и други. Имайте предвид, че вероятно настъпва обезводняване, ако имате: главоболие, гадене, повръщане, мускулни крампи и или не уринирате през последните часове. Препоръчва се в случая да се пие вода в малки количества, на малки глътки до стабилизиране. Ако някой повръща не бива да пие. Потърсете медицинска помощ.

Ако се забелязва обърканост, дезориентираност, войнственост или друга промяна на психичното състояние на човек, това най – вероятно е топлинен удар. Потърсете медицинска помощ.