Пред безпрецедентна дилема е пловдивската Общинска избирателна комисия, след като  Върховният административен съд потвърди рокадата в местния парламент под тепетата. Съдът реши, че кандидат-общинския съветник Божидар Здравков от ДСБ е бил ощетен с 12 преференции, което му е коствало мястото в местния парламент.

ВАС постанови, че Здравков трябва да се закълне в Общинския съвет на мястото на лидера на ДСБ под тепетата Пепа Деведжиева. Самата тя обаче смята, че човекът, който трябва да излезе от местния законодателен орган е д-р Калин Калинов, тъй като е събрал по-малко преференции от нея.

В четвъртък ОИК – Пловдив ще се събере на заседание, на което трябва да реши Здравков на кого на мястото трябва да влезе.  Председателят на избирателната комисия Тодор Тодоров заяви пред TNS.bg, че решението за рокадата трябва да бъде взето на решение на ОИК с мнозинство от 2/3 от членовете, които са 17.

На практика това решение, което предстои да бъде взето ще е прецедент, тъй като за първи  път има преференции на местен вот. Запознати с казуса коментираха пред TNS.bg, че най-вероятно ОИК ще се съобразят с решението на ВАС, в което е записано, че Деведжиева трябва да отстъпи мястото си в ОбС.

Каквото и решение да вземат членовете на ОИК най-вероятно то ще бъде обжалвано от д-р Калинов или Пепа Деведжиева. Това означава нови дела през Административния съд и обжалвания до ВАС, като процедурата може да продължи около 3 месеца.

ОИК ще трябва и да реши дали тяхното решение влиза в сила с предварително изпълнение или Божидар Здравков ще трябва да изчака и обжалването преди да се закълне като общински съветник.

Още новини ТУК

TNS.bg