Чакам снимките от Боян Петров на Шиша Пангма, за да завършим книгата "България с Хамалайската корона", заяви пловдивският библиограф на родния алпинизъм - доц. Сандю Бешев. Именно той представи книгата на алпиниста "Първите седем" в Пловдивския университет след излизането й. С Боян сме много добри приятели и по цели нощи не мога да спя в момента, каза специално за TrafficNews.bg доц. Сандю Бешев за българския алпинист, който от няколко дни е в неизвестност по склоновете на хималайския осемхилядник Шиша Пангма. Това е последния гигант, който не бе покоряван от българин, но съм сигурен, че Боян го е направил, допълва Бешев.

Според него изгледите на алпиниста за оцеляване са 60:40 в положителна посока. Най-неприятното е, че лошото време там се задържа прекалено дълго, обикновено след ден-два има просветване. Иначе историята познава много случаи, в които алпинисти са били в неизвестност с дни, но са оцелявали. Гледах, че в Индия имало страшни бури, което означава, че мусонният период тази година може да е подранил - обикновено е след 25 май. А мусон в Хималаите е нащо страшно - тогава не се правят изкачвания. Смятам, че Боян е изкатерил върха, след което не е успял да намери лагер 3 и е тръгнал надолу. В такова време видимостта е много лоша - виждаш ръцете си, но не и краката си. А вятър със скорост от над 70 км в час е много силен и възпрепятсва всякакво движение. Надеждата за мен е Боян да е слязъл до лагер 2 и да чака там. Въпреки че маршрутът между лагер 3 и лагер 2 е един склон с наклон от 50 градуса и е труден.

Говори се, че може да се е окопал в снега, но там пейзажът е такъв, че няма къде да се окопаеш, а и Боян няма с какво да се окопае. На големите експедиции в миналото имаше специални групи с инструменти, които поддържаха лагерите, но нашият алпинист е сам, продължава доц Сандю Бешев. Другото, от което се опасявам е дали ще му стигне инсулина заради диабета. По принцип не е проблем да издържи без инсулин 2-3 дни, но през този период трябва да се храни с много силна храна, коментира още бившият алпинист и автор на много книги за този спорт.

Искрено се надявам всичко да е наред с Боян. той е един от най-силните алпинисти в света и това го признават навсякъде. Специално за тази експедиция изследванията му бяха такива, че никога не е бил толкова добре подготвен, завършва доц. Сандю Бешев.