– Г-н Иванов, в средата на втория мандат сте. Какво успяхте да свършите и какви приоритети си поставихте?

– Спокоен съм, защото изпълняваме прецизно задачите, които аз и моят екип набелязахме в началото на мандата. Стъпка по стъпка реализираме инвестиции, които подобряват живота на хората от 19-те села в община „Марица“. Радвам се, че няма инициатива, която да сме започнали и да не сме довели до успешен край. Не са малко недовършените проекти в предишното управление на общината, но няма да се връщам назад. Ние продължаваме напред, без да гледаме в миналото.

Приоритет №1 и в този мандат са ни младите хора и най-вече децата, защото те са нашата гордост, смисъл на живота и бъдещето на България. Това ни дава стимул да продължаваме със строителството на спортни съоръжения и бази, училища, детски градини и площадки. Изграждаме нови читалища и реновираме сградите на по-старите. Аз се радвам, че община „Марица“ бе избрана за домакин на най-грандиозното спортно мероприятие в детско-юношеския спорт в България през 2018 г. Това са 23-тите държавни игри на спортистите от малките селища. В националното първенство, под патронажа на министър Красен Кралев, ще вземат участие над 800 деца до 15-годишна възраст от 62 общини в страната. Председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на спортистите от малките селища (БАСС) Стоян Караиванов бе възхитен от условията за спорт в Маноле, където ще се проведе надпреварата.

В продължение на повече от 20 дни община „Марица“ ще бъде домакин на 85 детски отбора, които ще се състезават в 9 вида спорт. Те ще са настанени в Пловдив и всеки ден ще се транспортират до с. Маноле, където има великолепна база – реновиран стадион, модерна многофункционална спортна зала, която изградихме преди няколко години в СУ „Васил Левски“ и новопостроено игрище за мини футбол – първото в общината. Това е също едно ново начало. За ръководството на община „Марица“ е гордост, че спортно мероприятие с такъв внушителен мащаб, се провежда за пръв път на нейна територия. Изказваме огромната си благодарност на организационния комитет, че избра именно община „Марица“ за домакин на 23-тите държавни игри на спортистите от малките селища в страната. Надявам се, че администрацията ще се справи брилянтно с организацията на това забележително за младежкия спорт събитие, а отборите на общината ще се представят достойно в състезанието.

През тази година беше открит и първият културен и исторически обект за община „Марица“. Това е музеят на открито – Малтепе. Само за 1 година край най-голямата тракийска могила у нас бе изграден археологически комплекс с информационен и експозиционен център, оборудван с многофункционален софтуер. Всеки посетител може да разгледа обекта чрез индивидуална екскурзоводска система. Проектът „Музей на открито“ е финансиран с над 800 000 евро по програмата на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Центърът предлага условия за обучения и специализации на студенти по археология. Запустял терен до могилата бе превърнат в много посещаван исторически обект – част от културното наследство на България. Идеята на община „Марица“, подкрепена от Областната администрация и Регионалния археологически музей в Пловдив, е това да стане първия туристически маршрут в общината и предпочитано място за подготовка на студенти и научни прояви.

Огромен брой ученици вече с нетърпение чакат да посетят школата по керамика и рисуване в центъра. Деца от 4 до 18 години собственоръчно майсторят на грънчарското колело сувенири, които им остават скъп спомен от Малтепе. Малчугани от детските градини и от училищата провеждат там занимателни и интересни практически занятия. Разкопките са стигнали до определен етап и ще продължат със старта на следващия археологически сезон през 2018 г. в партньорство с Археологическия музей и доц. Костадин Кисьов.

– Винаги сте казвали, че искате да задържите младите хора в общината. Успявате ли?

– Само за няколко месеца, не за години, изградихме две чисто нови детски градини. Аз и екипът ми сме изключително удовлетворени от факта, че сме решили проблемите в две от нашите големи населени места – Рогош и Скутаре. Искам да изкажа специални благодарности на правителството, затова че осигури част от финансирането за една от детските градини. Признателен съм и на общинската администрация за подкрепата, която ми даде, за да осъществим в най-кратки срокове тези инвестиции. Още 4 населени места в общината имат спешна нужда от нови детски градини. Две от тях – в Калековец и Строево, са вече проектирани, но е необходимо финансиране.

Тъй като до момента няма европейска и национална програма, по която община „Марица“ да кандидатства, отправих молба за помощ към Министерството на финансите. В други общини закриват детски градини, докато в нашата изграждаме нови – факт, от който изпитвам особено задоволство. Това е безспорно доказателство, че общината ни е жива, населението й расте и аз се радвам, че трябва да реша именно такъв проблем – да доставя уют, спокойствие и радост на децата в община „Марица“.

През 2018 г. се очаква да започнем проектирането на нови детски градини и в селата Динк и Радиново. В момента в Динк функционира само подготвителна група. Сградата е остаряла и ще трябва да помислим за изграждането на нова. А в Радиново е необходима втора забавачка, тъй като едно от малките ни населени места расте с много бързи темпове – поредното доказателство, че все повече млади хора предпочитат да живеят в община „Марица“. Считам, че със строежа на тези 4 нови детски градини, ще решим проблема с недостига на места и ще вдигнем нивото на първоначалното образование на децата ни. А това е приоритет №1 и ние ще го следваме неотклонно до края на нашия мандат. Надявам се, че ще получим разбиране и финансова подкрепа от правителството, тъй като в управленската му програма е посочено, че повишаването на качеството на образованието в България е акцент от първостепенна важност. Гордеем се, че в рамките на четири години, с помощта на собствени, европейски и държавни средства, успяхме да реновираме всички наши детски градини и да изградим 6 нови от първа копка, както и да проектираме две.

Радвам се, когато на сбирки в Националното сдружение на общините, или в областта, колеги с известна доза завист ми казват: Е, при вас, в община „Марица“ всичко е наред! Вие сте богата община! Щастлив съм, че предизвикваме такива чувства – това означава, че усилията, които полагаме са оценени. Нашето богатство са нашите деца и ние инвестираме в тяхното бъдеще. Аз обичам да казвам, че нашите деца са слънцата на община „Марица“.

– Кои са проблемите, които все още са нерешени?

– Запознат съм в детайли с абсолютно всички проблеми на територията на нашата община. Знам и начина, по който могат да се решат. Те са най-вече в пътната инфраструктура – улиците и пътищата ни са в окаяно състояние. Знам, че всеки един жител иска да има канализация и тротоари, но, за съжаление, финансирането, което държавата ни осигурява като субсидия, е прекалено малко, за да можем да решим тези проблеми в кратък срок.

– Партнират ли си бизнесът и общината?

– Радвам се, че „Марица“ е една от общините с най-ниска безработица. Смятам, че партньорството между бизнеса и общината е на изключително високо ниво. Доказателство затова е фактът, че все повече български и чуждестранни инвеститори предпочитат да строят нови предприятия именно тук. Заявявал съм многократно, че всеки бъдещ инвеститор е добре дошъл в община „Марица“. Всяка компания, която желае да стъпи на територията й, има моята подкрепа и тази на екипа ми, но при две условия. Първото и задължително изискване е функционирането на инвестицията да не пречи по никакъв начин на живота и здравето на жителите на община „Марица“ и второто – когато трябва да се наемат работници, първо да се обърнат към хората в съответното населено място. По този начин ще се подаде ръка и ще се помогне на безработни младежи, ако има такива. Категоричен съм, че ако първото условие не бъде изпълнено, аз заставам винаги на страната на жителите, както е в момента с недоволството в с. Труд. Обещавам, че ще се борим докрай за разрешаването на проблема с биоцентралата.

– Напоследък все по-често се повдига въпросът от ваши колеги за финансова децентрализация на общините и бюджетите. Каква е вашата позиция?

– Всички говорят за децентрализация, особено по време на избори. Но аз смятам, че дори тази децентрализация да стане факт, което е в правомощията на парламента и държавната власт, трябва да има справедливо преразпределение на бюджета. Казвам справедливо, защото нашата община е жива община. Не е резонно за 19 живи села с 19 избираеми кметове, с 19 здравни заведения, с 19 читалища с над 3 хил. самодейци, със 17 детски градини, с 13 училища, с население вече над 32 хил. жители и все повече и повече млади хора, избиращи спокойния живот в община „Марица“, общината с най-много бизнес и инвестиции, общината с 600 км общинска пътна мрежа, да получава от държавата едва 600 хил. лв. за инвестиционни проекти. Така че, надявам се, и ние, кметовете, да имаме повече права. Към настоящия момент ангажиментите и задълженията ни като градоначалници и представители на местната власт и народа, ни се вменяват с различни закони и наредби, които не ни дават правомощия да вземем решение при евентуално нарушение.

– Кои са проектите за реализиране през тази година?

– Надявам се през 2018 г. най-после да бъдат одобрени два проекта от огромно значение за община „Марица“, с които сме кандидатствали за финансиране през европейски програми. Първата инвестиция е за компостираща инсталация със закупуване на техника. Тя ще бъде ситуирана в с. Ясно поле. Подали сме всички необходими документи пред Министерството на околната среда и водите. С реализирането на този проект целим да намалим битовия отпадък на територията на община „Марица“, тъй като ще въведем разделно събиране. Към настоящия момент домакинствата изхвърлят голяма част от растителния, заедно с битовия, и отчисленията, които плащаме към депото, са доста високи.

С компостиращата инсталация ще можем да спестим част от тези пари и да ги вложим в други инвестиции, които облекчават живота на населението в общината. Надявам се, тъй като от 2 години чакаме финансиране, най-после да бъдем одобрени, да подпишем договор и да получим средствата. Така следващата година ще реализираме инвестиционното намерение, което ще е от голяма помощ за жителите на общината. Другият значим проект, с който сме кандидатствали пред Държавен фонд „Земеделие“, е цялостно изграждане на водопровод в с. Граф Игнатиево и направата на пречиствателна станция за питейна вода, както и асфалтиране на няколко улици. Чрез него ще решим изцяло проблема с питейната вода в селото. Аз зная, че подобен проблем съществува във всяко едно населено място, но водата в Граф Игнатиево е с най-лоши показатели на качеството. През годините са изграждани няколко сондажа, но решението е пречиствателна станция с нов водопровод.

Тъй като премиерът Бойко Борисов каза, че местната и централната власт трябва да си партнират, аз се надявам най-после, с помощта на държавата, да се реализира един проект от жизненоважно значение за община „Марица“. Администрацията направи и съгласува проект „Кръгово кръстовище в с. Труд, разклона за с. Строево“, извърши всички отчуждителни процедури, води 18 дела и ги спечели, след което с договор дари земята и проекта на Агенция „Пътна инфраструктура“, която трябва да го реализира, тъй като обектът е държавна собственост.

– Какво ще пожелаете на хората в община „Марица“ за новата 2018 г.?

– През новата 2018 г. пожелавам от сърце здраве и благополучие във всеки дом, искреност и доверие в семейството, сбъднати мечти, кураж и вяра във всяко ново начинание.

Искам да благодаря на екипа си за силния дух, енергията и вложените усилия, с цената на които, се справихме с трудностите и постигнахме немалко успехи през изминалата 2017 г.

Вярвам, че и през 2018 г., с подкрепата на хората, аз и администрацията, ще преодолеем всички препятствия по пътя си и ще продължим да подобряваме живота в община „Марица“.

Обещавам, че ще направим и невъзможното, за да постигнем целите, които сме си поставили.

Община „Марица“ върви напред, във вярната посока, става все по-красива и привлекателна, с бъдеще, което всички заедно ще изградим.

Надявам се вярата, надеждата и упованието да са с нас през 2018 г., за да посрещнем щастливи и уверени 30-годишния юбилей на община „Марица“.