Ще стане ли България първата страна, в която деца ще се клонират, а няма да се раждат? Колкото и налудничаво да звучи, български народен представител явно смята така.

На днешното заседание на Народното събрание имаше остър спор между представители на двете леви партии, които обаче са от двете страни на барикадата. В челен сблъсък влязоха Георги Гьоков от БСП  и Марияна Тодорова от АБВ.

Спорът по съществото си бе нелеп, а именно да се стимулират ли парично майки у нас с повече средства, което би улеснило младите семейства.  Предложението на БСП бе да се обвърже минималната работа заплата с майчинството за втората година и то е 420 лева, а не 360 лева, както е сега.  Това е повече от логично да се случи, но на амбразурата в този момент се хвърли Марияна Тодорова от партията на Георги Първанов, която възропта срещу тези допълнителни 60 лева за младите семейства.

По думите ѝ трябва да бъдат насочени средства към откриването на нови детски градини и ясли, а не да бъде поощрявано това младите майки да остават вкъщи да гледат второ дете.

Кратка справка в сайта на Народното събрание показва, че Марияна Тодорова е на 36 години, а по образование е научен изследовател - футуролог. Младата научна сътрудничка, която се разписва за по 5000 лева, явно е толкова забита да изследва бъдещето, че забравя настоящето.

Към момента то изглежда така – България е на ръба на демографска катастрофа, която може да унищожи нацията. С всяка година броят на неродените деца пада драстично, а смъртността се увеличава. Статистиката би изглеждала още по-ужасяващо, ако се изкара и броят на новородените етнически българчета. Хиляди млади българи пък изчезват от пределите на страната през терминалите на летищата, за да търсят по-добро бъдеще.

Не трябва да си футуролог, за да можеш да свържеш всички променливи и да си представиш какво ни очаква в бъдеще. Въпреки това депутатката смята, че семействата не трябва да бъдат стимулирани да гледат второ дете, а пари трябват за детски градини и ясли.

Така логичният въпрос е след 5-10 и повече години какво ще има в тези детски заведения? Освен наши клонинги, трудно е да си представим друго. Явно е обаче, че емпиричната част от науката не е силната страна на председателя на парламентарната група на АБВ.

Далеч съм от мисълта, че 60 лева ще решат проблемите на младите майки и семейства и тези пари ще ги стимулират да раждат още деца. Показателен е обаче начинът на мислене и най-вече на действие на нашите управляващи, които не могат да видят по-далече от утрешния ден. От години се говори за демографската катастрофа, пред която сме изправени, но всеки си затваря очите за това. Налива се от пусто в празно и се правят козметични промени, с които „експертите”, работещи в тази сфера, си оправдават заплатите. Истината е обаче, че може и да имаме футуролози в управлението на страната, но ни липсват визионери.

Благовест Андонов, TNS.bg