Илия Тодоров от българската асоциация на пострадалите при катастрофи коментира пред TrafficNews зверската катастрофа, при която загинаха две млади момичета. Според него е нужно по-сериозен контрол над системните нарушители и ефективни наказания.

Две млади жени са загинали при мелето в София, издирват виновния шофьорЖертвите са били на тротоара

„Изключителна трагедия. Отново млади хора загиват на пътя по нелеп начин след брутално погазване на правилата и искам да използвам повода, за да изкажа съболезнования на близките на загиналите. Считам, че до такива инциденти няма да се стига, ако водачи, които са системни нарушители не са на пътя и понасят наказанията, които им се налагат всеки път, когато нарушават правилата на пътя”, коментира Тодоров.

Той счита, че не размера, а неизбежността на наказанието е това, което възпира.

"Такъв е опита в страните на запад от нас, където загиналите са много по-малко. Там строгостта на наказанията, когато се стигне до смърт на пътя не са по-високи отколкото при нас, но за сметка на това се изпълняват ефективно и много по-рядко се стига до такива случаи, тъй като до преди това шофьорът многократно бива санкциониран, когато нарушава закона – не спазва ограниченията за скорост, когато прави други нарушения и бъде глобяван. Бива му отнемано свидетелството за управление и до толкова тежки инциденти се стига по-рядко", сподели още той.

Относно предишните нарушения, поведението на шофьора след инцидента и намерените в колата полицейски реквизити, Тодоров добави:

„Като изключим чисто моралния аспект, който е ужасяващ, чисто юридически – полицейските реквизити, които са намерени представляват самостоятелно престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. За това, че той е избягал, може да му се търси освен наказателна – и гражданска отговорност. Това ще рече, че той следва да бъде осъден за престъплението, което е извършил и обезщетенията, които ще получат близките на загиналите могат да бъдат потърсени от него лично. Тоест освен присъдата, която ще получи, той ще се сдобие и с дълг от няколко стотин хиляди лева.”

От началото на година са загинали над 220 души при ПТП-та и лятото е най-тежкия сезон, в който стават най-много катастрофи с най-много жертви.

„Моят призив е хората да не бързат. Всички са тръгнали на почивка в отпуската си. Молбата ми е да бъдат по-търпеливи и да се заредят с търпение. Също така да шофира най-опитният водач, който е в автомобила и най-вече да не бързат, защото всички в момента пътуват, движението е по-натоварено и това са предпоставки за повече ПТП-та, завърши представителят на българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Честно... Не ви ли писна рецидивисти да тероризират държавата? Да избиват децата ни?Снощната касапница в София е жесток римейк на катастрофата с Милен Цветков

Арестуваха избягалия шофьор от мелето в София