„Аз концесии не правя! Има си министри, има си общини…!”, лаконично отговори премиерът Бойко Борисов пред репортер на TrafficNews.bg относно неясната съдба на Летище Пловдив. Той отказа всякакъв коментар по други теми, освен за събитието, на което бе гост – откриването на френския завод “Латекоер”.

Бойко Борисов откри новия завод за 11 млн. евро край Пловдив СНИМКИ“Латекоер”, които са основен доставчик на части за „Еърбъс”, разкрива 200 нови работни места

Въпреки препратката на премиера към ресорните органи, там продължава да цари пълна тишина, относно концесията за летището.  Още в средата на юли стана ясно, че китайците се отказват от концесията, а в началото на август Община Пловдив изненада всички с искането да вземе летището.  Цялата тази несигурност даде и логичните резултати, като Райънеър спря два от трите си полета от летището до Италия и Белгия.

По закон обаче летището трябва да бъде дадено на втория класиран участник, който е консорциумът между ПИМК и ТИЗ. Те вече изпратиха писмо до министерството на транспорта, с питания относно процедурата за аеропорта.

Двата водещи икономически субекта в Пловдив и региона отново изразиха готовност да сключат договор, като те са готови веднага да поемат управлението на летището.

„Предвид обстоятелствата и липсата на информация към нас, като пълноправен кандидат в процедурата, не бихме се отказали да  защитим законните си интереси с всички позволени средства”, завършват от обединението.

Припомняме, че намеренията на "Консорицум Летище Пловдив" влизат инвестиции в пъти над минималните изисквания от 35 милиона евро инвестиции, разкриване на десетки работни мести, изграждането на няколко карго терминала, ежедневни пътнически полети до цяла Европа.

Вижте лаконичния коментар на Бойко Борисов пред репортер на TrafficNews.bg:

ПИМК и ТИЗ с писмо до министъра на транспорта, питат какво се случва с Летище ПловдивЗа пореден път консорциумът изрази готовност да вземе аеропорта

Странният случай с Летище Пловдив: Натресе ли някой аеропорта на кмета?Общинският съвет взе решение, за което имаше повече въпроси, отколкото отговори