В суматохата покрай рязкото поскъпване на петрола в понеделник, бензиностанции плахо пробват да вдигнат цените на горивата, показа проверка на TrafficNews.

Една от малките вериги вдигна днес с 1 ст. пропан-бутана и дизела, а най-масовия бензин увеличи с 2 ст. Но и така цените остават под средните за страната – съответно 0,87 ст. за литър газ, 2,20 – за нафтата и 2,16 за А-95, пише в сайта fuelo.

 Средните цени обаче се запазват без промяна - А95 - 2,21 лв./л, дизел -  2,26 лв./л, пропан-бутан -0,,93 лв./л, метан - 1,46 лв./кг

 Горивата у нас може да поскъпнат между 5 и 10 стотинки за литър, ако цената на суровия петрол се запази в рамките на 70 долара за барел.

 Прогнозата е на Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация, който коментира пред БНР ситуацията след въздушните удари срещу две рафинерии в Саудитска Арабия.

 В понеделник черното злато скочи с 20%, което не се е случвало от войната в Персийския залив през 1991 г. По-късно пазарите се успокоиха и сесията приключи с около 10% повишение. Днес се наблюдава минимална корекция, като сорт Брент поевтинява с 0.5% до около 68.2 долара за барел.

„Всичко, което се случи не само около Саудитска Арабия, обвиненията срещу Иран и дрънкането на оръжия, от много време вече предизвика тревога в световната търговия със суров петрол. Трудно е да се гадае с колко точно би поскъпнал, защото няма аритметична прогресия, която да казва, че 5 долара нагоре в суровия петрол води до 5 стотинки примерно на вътрешния пазар. Българският пазар е малък пазар, той изцяло зависи от това, което се случва в европейски план, така че начинът, по който вървят цените в Европа, предопределя и начина, по който се изменят в България. Но да, ако цените на суровия петрол се запазят на тези нива, това ще даде отражение на вътрешния пазар“, каза Андрей Делчев.

По думите му, има и много други фактори, които притискат цената на петрола надолу. „Тези фактори са основно свръхпредлагането, задаващата се рецесия при някои от големите икономики, трудностите в търговските преговори между най-големите потребители на нефт – САЩ и Китай.Т.е. от една страна имаме намаляване на потреблението, а от друга – свръхпредлагане. Това може да нормализира цените“, каза Делчев.

Според бившия зам.министър на външните работи Милен Керемедчиев обаче има трайна тенденция за увеличаване на цената на петрола, тъй като възстановяването на производството в Саудитска Арабия ще отнеме между 3 и 6 месеца, а експортният капацитет на страната ще намалее с около 70%. 

У нас поскъпване ще има със закупуването и зареждането на нов петрол. Към момента има определено количество, закупено на досегашните цени, което обаче ще бъде изчерпано. А кога – това може да предвидят експертите, каза Керемедчиев пред БТВ.

Според него атаката с дронове срещу рафинерия в мюсюлманската страна, за която отговорност поеха хусите в Йемен, всъщност е от Иран. "Тя е извършена от отлично подготвени пилоти, а йеменските хуси нямат такъв капацитет, за разлика от Иран, която освен всичко е известна с възможността и стратегията си да разпалва конфликти със съседите си", коментира Керемедчиев. По думите му, нападението срещу една от най-големите петролообработващи станции в мюсюлманската държава показва и това, че макар тя да инвестира милиарди в оръжия, се оказва неспособна да се защити. „Саудитска Арабия купува най-много оръжия от САЩ, но се оказва, че е великан с глинени крака. Страната не е готова за военни действия и трябва добре да обмисля военните си възможности“, каза още бившият зам.министър.

Международните прогнози по темата за цените на петрола обаче са по-стряскащи.  Цените на черното злато може да доближат 80 щатски долара за барел след атаките срещу съоръжението за преработване на суров петрол Абкаик и нефтеното находище Хураис в Саудитска Арабия, пише в бележка статистическата агенция S&P Global Platts Analytics, цитирана от Oilprice и investor.bg.

Според анализаторите, допълнителната премия за риск „може да тласне цените нагоре до 80 долара за барел, въпреки че Саудитска Арабия твърди, че производството и износът няма да бъдат значително засегнати".