Бензиностанции плахо пробват по-скъпи горива

Бензин и дизел у нас може да скочат до 10 ст., ако петролът остане 70 долара, прогнозира експерт

България
17.09.2019 14:30 1023 3
Бензиностанции плахо пробват по-скъпи горива

В суматохата покрай рязкото поскъпване на петрола в понеделник, бензиностанции плахо пробват да вдигнат цените на горивата, показа проверка на TrafficNews.

Една от малките вериги вдигна днес с 1 ст. пропан-бутана и дизела, а най-масовия бензин увеличи с 2 ст. Но и така цените остават под средните за страната – съответно 0,87 ст. за литър газ, 2,20 – за нафтата и 2,16 за А-95, пише в сайта fuelo.

 Средните цени обаче се запазват без промяна - А95 - 2,21 лв./л, дизел -  2,26 лв./л, пропан-бутан -0,,93 лв./л, метан - 1,46 лв./кг

 Горивата у нас може да поскъпнат между 5 и 10 стотинки за литър, ако цената на суровия петрол се запази в рамките на 70 долара за барел.

 Прогнозата е на Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация, който коментира пред БНР ситуацията след въздушните удари срещу две рафинерии в Саудитска Арабия.

 В понеделник черното злато скочи с 20%, което не се е случвало от войната в Персийския залив през 1991 г. По-късно пазарите се успокоиха и сесията приключи с около 10% повишение. Днес се наблюдава минимална корекция, като сорт Брент поевтинява с 0.5% до около 68.2 долара за барел.

„Всичко, което се случи не само около Саудитска Арабия, обвиненията срещу Иран и дрънкането на оръжия, от много време вече предизвика тревога в световната търговия със суров петрол. Трудно е да се гадае с колко точно би поскъпнал, защото няма аритметична прогресия, която да казва, че 5 долара нагоре в суровия петрол води до 5 стотинки примерно на вътрешния пазар. Българският пазар е малък пазар, той изцяло зависи от това, което се случва в европейски план, така че начинът, по който вървят цените в Европа, предопределя и начина, по който се изменят в България. Но да, ако цените на суровия петрол се запазят на тези нива, това ще даде отражение на вътрешния пазар“, каза Андрей Делчев.

По думите му, има и много други фактори, които притискат цената на петрола надолу. „Тези фактори са основно свръхпредлагането, задаващата се рецесия при някои от големите икономики, трудностите в търговските преговори между най-големите потребители на нефт – САЩ и Китай.Т.е. от една страна имаме намаляване на потреблението, а от друга – свръхпредлагане. Това може да нормализира цените“, каза Делчев.

Според бившия зам.министър на външните работи Милен Керемедчиев обаче има трайна тенденция за увеличаване на цената на петрола, тъй като възстановяването на производството в Саудитска Арабия ще отнеме между 3 и 6 месеца, а експортният капацитет на страната ще намалее с около 70%. 

У нас поскъпване ще има със закупуването и зареждането на нов петрол. Към момента има определено количество, закупено на досегашните цени, което обаче ще бъде изчерпано. А кога – това може да предвидят експертите, каза Керемедчиев пред БТВ.

Според него атаката с дронове срещу рафинерия в мюсюлманската страна, за която отговорност поеха хусите в Йемен, всъщност е от Иран. "Тя е извършена от отлично подготвени пилоти, а йеменските хуси нямат такъв капацитет, за разлика от Иран, която освен всичко е известна с възможността и стратегията си да разпалва конфликти със съседите си", коментира Керемедчиев. По думите му, нападението срещу една от най-големите петролообработващи станции в мюсюлманската държава показва и това, че макар тя да инвестира милиарди в оръжия, се оказва неспособна да се защити. „Саудитска Арабия купува най-много оръжия от САЩ, но се оказва, че е великан с глинени крака. Страната не е готова за военни действия и трябва добре да обмисля военните си възможности“, каза още бившият зам.министър.

Международните прогнози по темата за цените на петрола обаче са по-стряскащи.  Цените на черното злато може да доближат 80 щатски долара за барел след атаките срещу съоръжението за преработване на суров петрол Абкаик и нефтеното находище Хураис в Саудитска Арабия, пише в бележка статистическата агенция S&P Global Platts Analytics, цитирана от Oilprice и investor.bg.

Според анализаторите, допълнителната премия за риск „може да тласне цените нагоре до 80 долара за барел, въпреки че Саудитска Арабия твърди, че производството и износът няма да бъдат значително засегнати".

 

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
3 Коментара
Сортирай по
коментар

bigi 10:12, 18.09.2019

Петролът вече съвсем не е 70 долара. Всяко повишение си е чиста спекула и ламтеж да се нагушат.

Oтговора0
коментар

Киро-плешивия 15:19, 17.09.2019

Да умрат!!! 5лв да стане литра гориво дано!!!

Oтговора0
коментар

Газа 15:55, 17.09.2019

Напротив, есенно време поевтиняват, защото изкуствено през лятото се държи висока цена! Все пак, горивата бяха под 2лв. до преди няколко месеца, плавно вдигнаха печалбите си!

Oтговора0
Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина