Шест години минаха от момента, от който датира първото обещание на общинската управа в Пловдив да даде на любознателните люде от града и отвсякъде да се полюбуват на нещо наистина уникално. Ако една от забележителностите на хилядолетния град е откритата площ на Римския стадион, то възстановена, но все така недостъпна, си остава по-важната част - ложата на тогавашния управител на Филипополис, където са били редовете за знатните граждани.

През тези шест години бившият Нармаг, под който се намира тази забележителност, беше продаден с условието подземните богатства да бъдат достояние на всички, над тях беше изграден магазин, който си работи и до днес, а разкопките все така си отлежават хилядолетното мълчание.

Не са съвсем скрити, ако се промъкнеш между щендери с блузи и рокли, можеш да погледнеш надолу и в случай, че зрението ти работи добре на тъмно, може и да доловиш нещо от красотата. Не много, обаче, и то от ъгъл, който само ще раздразни любопитството.

Скрити от подобни коси погледи са зидовете, съвсем запазени, по които бъдещи архитекти могат да се учат, както стана ясно при едно обяснение през годините. Обещанията да се отвори това пространство, дадени през 2012, се повториха през 2015, но нещо все не се получава. Малко е терсене да водиш туристи да се провират между дрехите, за да хвърлят един поглед, но и такива има и се чудят как така за толкова години не се намери начин общината да осъществи меморандума си със собствениците и да удължи атракцията Римски стадион с този участък.

Римляните не са се шегували, стадионът е под почти цялата главна от Джумаята до към площад "Стефан Стамболов", не е лесно да го покажеш, а и не е необходимо. Достатъчно е да се видят няколко участъка, които и без това са открити и възстановени. В този смисъл е грехота да свършиш нещата дотук и да ги затвориш. Има вече прецедент с друг магазин, който направи участъка от стадиона, върху който е построен, достъпен.

Аве, кмете, разберете се със собствениците и нека това богатство се разкрие в пълния си блясък.