-Ало,Веско, тук съм в Цар-Симеоновата градина. Седя на една пейка, пия кафе и гледам колко добре управляваш 700-те човека в „Градини и паркове”. Супер е! Тук обаче, няк’ви хора ми пишат, че имало треви в „Западен” и „Южен”…

-Евелин, чакай, че тук съм в Тракия. Че ме захапаха из Фейса няк’ви хора, че имало треви. Еми, има! Пролет е! Откъде да знам, че ще вали и те ще растат. Миналата пролет не валеше, тази вали – природа. Ама все пак съм тук, в Тракия, с един "мощен" трактор с мулчер, да ме снимат пиарите и да пратим прессъобщение.

-Ехааа, трактор с мулчер. Каква пара го взе?

-Не съм го купувал, взех го назаем за снимката, окоси и една полянка. Не е от онази поръчка  за техника, дето няк’ъв буден гражданин пусна сигнал в прокуратурата. Ама, хайде, после ще го говорим – довечера, партийна сбирка, ще има ли?

-Засега – да. Другите трима са на линия, чакаме лидера да видим, дали няма да е на другата партийна сбирка, където обсъждат делата в парламента. Ще се чуем.

Това би могъл да е предполагаемия разговор (б.а. изцяло художествена измислица на автора)  между остриетата на „Съюз за Пловдив” общинският съветник Евелин Парасков и шефът на „Градини и паркове” Веселин Козарев. Темата за обраслия град  предизвика буря в чаша вода във Фейсбук между местната формация, общински съветници, районни кметове, журналисти и народни представители.

Всичко тръгна от един пост на бившия кмет Иван Тотев, който търсеше телефона на Козарев, за да му звънне заради фонтаните в Цар-Симеоновата градина. Парасков реши да вложи чувство за хумор и „изкопира” иронично бившия кмет.

Оказа се обаче, че шегата на Парасков не е особено добре приета, най-вече от кадрите на ГЕРБ под тепетата. След десетки коментари, изведнъж текстът под снимката на Парасков с телефон в ръка изчезна.  Кметът на „Централен” Георги Стаменов дори попита – „Хора, какво коментирате?”.

Дойде и новият текст, различен, пипнат от пиари. В който вместо саркастичен пост, има сериозен текст за проблемите с косенето, управлението, липсата на кадри и ниските заплати на хората.  Накрая, все пак Парасков казва, че е звъннал всъщност на Козарев за проблем в Цар-Симеоновата градина, който бил отстранен. Само два дни преди това пък от Съюз за Пловдив отново в социалните мрежи се хвалеха, че градината е поддържана перфектно! 

Докато обаче в Цар-Симеоновата градина тече усилен труд от косачи, цветари, дървосекачи, останалата част на Пловдив тъне бурени. 

Хапането между Парасков, Козарев, районните кметове Иван Стоянов, Георги Стаменов, бившият шеф на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Радослава Ташкова, основателят на „Съюз за Пловдив”  и депутат от ГЕРБ Дани Каназирева продължи през цялото време.

 

Цялата дискусия във Фейсбук:

В действителност, ако цялата тази енергия и време бе впрегната в косенето от коментиращите, със сигурност няколко декара треви вече щяха да бъдат окосени.

Но за косенето, „Градини и паркове” и проблемите с тревите

Обичайно проблемите с тревите в Пловдив са ежегодни и за всеки е ясно, че не започват с Веселин Козарев. Бившият шеф на „Градини и паркове” и сега районен кмет Стоян Алексиев( той не се вижда в дискусията), повтаряше всяка пролет: „Правим каквото можем – нямаме техника, нямаме хора”.

Еволюцията през последните три години на тези реплики бяха: „Нямаме техника”, на следващата „Нямаме хора”, тази – „Ниски са заплатите”.

Въпреки това за месец от ОП-то се похвалиха, че са окосили 8000 дка трева за един месец! В „Градини и паркове” работят около 700 души, от които 100-ина сезонни работници.

С други думи при 30 дни се падат по 266 дка на ден, разделено на 700 души, това е по 380 кв.м на човек на ден!

Да, но от тези 700 души, вероятно с косене се занимават 350 души. Има поне 50 души администрация, 100 цветари, 50 дървосекачи, 30 шофьора,  20 началници на групи, 20 духачи( жените с духалки за листа) и т.н. и т.н.  Там, в това предприятие не може шофьорът да хване косачката, а началникът на група да удари едно рамо по другите дейности, цветарят да товари окосена трева – на тях не им плащат за това! В този ред на мисли въпросът е и какво правят косачите, когато няма трева за косене - те  вероятно дървета не могат да кастрят...

И точно тук  е проблемът на двете комунални предприятия – „Чистота” и „Градини и паркове” – за 3 години така и не бе направена нужната реформа. Наливат се милиони в нова техника, която е повече от нужна, но реална оптимизация така и не бе направена, а вече няма и за кога в този мандат.

Колкото и кризисен пиар да си правят „Градини и паркове” се вижда, че те не могат да се справят с тревите през пролетта, а недоволството на хората е повече от оправдано. Ако отговорните към поддържането на зелените площи видят какво правят в Столична община, вероятно можеха и да имат отговор.

Там поддържането на зелените площи са през три направления – районни кметства, отдел ОП „Паркове и градски градини” плюс външни изпълнители.  Последните се включват именно в голямото косене през пролетта, а районните кметове разполагат със собствен бюджет и отдели за поддръжка на зелените системи. При проблем при едните – намесват се другите.

Дали е целесъобразно, финансово оправдано и дали  ще има резултат, ако това се приложи в Пловдив? Няма как да се знае, защото никой не си е направил труда да направи един анализ на възможностите за реформи в „Градини и паркове” и „Чистота”, а ако има такъв – той поне не е бил представян.

След пролетта идва лятото, а тогава зелените площи, вече не са зелени, а жълти. Тогава проблемът не е в хората или техниката, а в липсата на поливни системи. Тази година са заделени около 300 000 лева, което на практика ще се реши проблемът в няколко парка, което е крайно недостатъчно.

Зелената система в Пловдив е все по-малка, но за сметка на това, все по-зле подържана. Каквито и дискусии и „хапания” да се правят между  почти коалиционните партньори – ГЕРБ и Съюз за Пловдив, те няма да променят нищо.  

Докато не видим реална реформа ще имаме – буйни треви през пролетта, жълти полета през лятото и кални петна през есента.

Веселин Козарев и Евелин Парасков пък е много вероятно в другия мандат да се от другата страна и да коментират по телефона колко е зле зелената система в града и как навсякъде има няк’ви треви!