Сигналите за неуредици на граничния пункт с Турция пристигат всеки ден. В повечето случаи са за огромните опашки от автобуси и коли, безмисленото чакане с часове на пункта, липсата на санитарни възли в буферната зона между двете бариери и пр. В една от тези неприятни ситуации се е оказала и пловдивчанката Мариана Обретенова, която е частен съдебен изпълнител. Известна с острия си, но точен език, дамата този път го използва, за да опише мръсотията в санитарните възли на ГКПП Капитан Андреево. Тя го изпрати на TrafficNews.bg с надеждата да провокира дискусия и този проблем да бъде решен. 

 

Да се завърнеш в бащината къща, да прекрачиш прага на милата родина и да те посрещне старата действителност на прага. Да се изчервиш от погнуса и срам, от миризмата "българската роза" на границата- така лъхат съвременните места за облекчаване на физиологичните нужди на гражданите, стъпили на българска земя. Отричаме Ориента, плюем другите народи, а не виждаме гротеската на собственото си измислено величие на граждани на Европейския съюз. Кой се обърка та ни прие, ей тъй, целокупно с всичките ни кривици, па и не щем да си ги изправим, че гърдите балкански се пълнят от горд въздух на царете ни.

Трудна е за понасяне нашата гордост, въздух е, като дирижабли сме, ама се запалваме- сами. В древността благополучието се оценяло по градските тоалетни на империите. Ако мерилото важи, мале, ние и за пещерите не ставаме. Няма място в древността за такъв прочут народ като нашия сега. А нашите прародители дали ще цъкат с език и ще дойдат ли да ни покажат как се слага вода в нужника. И как тече същата тази жизнено важна течност от чешма.

Хигиената на българската граница крещи: "Добре дошли в България ", а ято комари поздравяват живо туристите и ги карат да подскачат от радост, че виж, българското начало е поставено. Миризмата на "гюл" е ароматерапията на паспортна служба. Докато дежурния ти отваря паспорта да те идентифицира, миризмата замъглява погледа ти и с широки зеници спокойно можеш да минеш за приел екстази, та така цялата група става за секунди "трафикант на дрога" .

"Аз съм българче, обичам нашите..." Дядо Вазов ще ме сочи пръст , че осквернявам тази велика творба, но няма по - велико нещо от българския Бай Ганьо. Да ме прощаваш, Щастливецо, но не мога да се оприлича на щастлива в тази жалка българска картинка в 21 век. Чудя се, да продължа ли да спя в "Генезис " и да тичам след Ди Каприо или просто да отворя очи и да потъна в земята, та да изляза след като воините на държавната администрация се сетят, да воюват за хигиената на границата ни- първата среща с българщината на посрещане.

Мариана Обретенова

Р.S. Написах го с възмущение след като сапунисах ръцете си и нямаше вода в родните ни тоалетни да измием ръцете си! Мъжът ми почиваше с минерална вода пред митницата, а граничар ни отговори, че недоволствата трябва да се отправят до София.