Лято е! Броим дните до отпуската и си представяме как се отпускаме  на плажа с коктейл с чадърче.  Главата ни е заета с организацията на предстоящата почивка – резервации, транспорт, багаж и прочее приятни  ангажименти.  Но освен за коктейлите и плажните масла, е добре да помислим и за охраната на дома си, тъй като никой не желае да се върне от ваканция и да намери входната врата на жилището си разбита.

Затова, преди да потеглим на път е добре да отделим време и да помислим, какво може да се направи, за да не се окажем в такава ситуация.

Какво може да направим, за да защитим собствеността си?

  1. Сложете си охранителна система

Най-сигурното средство си остава включването на сигнално-охранителна техника в дома. Добре е системата за охрана да остане включена и когато сте си в къщи. Дори обикновената локална аларма може да се окаже по-добра защита и от най-сложната ключалка.  При изборът на фирма за инсталиране на сигнално-охранителна техника и автопатрулна охрана е най-добре да се използва фирма с добре развита структура от мобилни патрули. Ако в даден момент един от патрулите реагира на сигнал, то задължително трябва да има минимум един дублиращ патрул, който да е свободен да поеме други сигнали. Ако вече имате инсталирана охранителна система, свържете се с диспечерския център на фирмата, за да уведомите за отсъствието си. Помислете в случай, че системата се задейства или бъде открит взлом, кое лице, най-близко до семейството ви, да присъства на огледа на жилището от патрулните екипи на охранителната фирма или полицията.

 2. Сменете входната врата

 Криминалистите препоръчват при обезопасяване на жилището да се започне от входната врата. Заменете картонената входна врата с дървена или по-добре с метална. Безсмислено е да монтирате метална врата или решетка върху стандартните дървени каси, тъй като тя може да бъде извадена заедно с касата много лесно.

Една от надеждните защити  е освен специалната брава да бъде поставено  допълнително заключващо устройство – преодоляването му би изисквало повече време и това разколебава част от крадците.  Ефективна е и допълнителната брава с локална сигнализация, която реагира на натиск отвън. Укрепете прозорците и вратите на балконите си. Не ги оставяйте отворени, когато сте извън дома. Ако живеете на нисък етаж, остъклете терасата си или поставете метални решетки.
Заключената врата на входа на  жилищния блок  е допълнителна преграда пред крадците и прави проникването им във входа значително по-трудно. 

3. Винаги заключвайте

Не   оставяйте ключ   на   "тайно място" извън дома. Извършителите   на кражби познават  и проверяват възможните “тайници”. Заключвайте дома си, дори когато излизате за малко.

 4. Следете за „белези”

 Друго, за което обитателите на апартаменти е добре да следят и да уведомяват органите на реда е наличие на т.нар. “белези”. Това са средства, чрез които крадците проверяват дали има движение в жилището. Често за тази цел се ползват рекламни брошури или просто късчета хартия, които се подпъхват в рамката на вратата. Ако крадецът сложи такава “бележка” и при по-късно посещение тя още е там – очевидно е, че стопаните отсъстват.

5. Забравете за „бурканбанк”

В никакъв случай не дръжте у дома големи суми пари, валута и ценности. Ако все пак се налага за кратко време да държите вкъщи по-голяма сума, скрийте я на нетрадиционно място. Гардеробът, хладилникът и дюшекът не са сигурни скривалища. Не показвайте на никого къде държите парите, дори на децата си. Избягвайте да демонстрирате излишно материалното си благополучие, тъй като крадците активно търсят информация за такива жилища. Не оставяйте резервни ключове на видно място в апартамента си. Ако изчезнат -  веднага сменете ключалките. Особено бдително пазете документите си за собственост и документите си за самоличност. Пазете също фактурите и гаранционните карти на скъпата аудиовизуална и домакинска техника. Не съхранявайте банковите си карти и пин-кода им в един и същ портфейл, чекмедже и т.н.  
Създайте си нетрадиционни тайници, ако притежавате скъпи бижута, а най-сигурно е да ги оставите на съхранение в банкови трезори.

6. Изпразнете пощенска та кутия

Тя е явен признак за трайно отсъствие на стопаните на дома. Препоръчително е да дадете ключ от пощата на съсед, който да я прибира редовно.

7. Оставете щорите вдигнати

Трайно затворените прозорци и тъмнина в дома в разгара на лятото също подсказват отсъствие. Ако имате силно доверено лице, на което бихте могли да дадете ключ от апартамента си, за да полива цветята (в случай, че гледате саксийни цветя) или да се грижи за домашния любимец, може да помолите и периодично да пали или гаси осветлението, и да отваря или затваря прозорците. Добре е да знаете, че прозорците са най-уязвимото място във вашия дом, най-вече ако живеете на първите етажи или сте в къща. В никакъв случай не оставяйте счупени стъкла или лесно откъртващи се прозорци, преди да заминете. Ценности, разположени в непосредствена близост до прозорците ви, са открита покана за крадците. Ако имате възможност сложете капандури или щори.

8. Не се хвалете!

 Ако ви предстои пътуване, почивка или командировка за няколко дни, не съобщавайте за това на много хора. Предупредете и децата си да не правят това. Оставете по-ценните предмети – накити и компактна аудиовизуална техника на съхранение при роднини или близки приятели. Парите ще са на най-сигурно място в банката. Помолете доверен съсед или близък роднина да наглежда жилището Ви, по време на Вашето отсъствие.

 9. Отложете снимките от плажа

 Забравете за снимките, докато сте в отпуск, за да държите крадците далеч от дома си. В днешно време както ние, така и крадците са онлайн, и никак не е трудно да бъдем следени, щом ни набележат.

10. Внимавайте с непознати

 Не отваряйте на непознати. Крадците могат да се представят за инкасатори, социални служители, събиращи помощи доброволци или кандидати за наематели. В никакъв случай не допускайте в дома си непознати хора, които заявяват, че имат свръхсетивни способности, виждат бъдещето Ви или развалят магии. Не наемайте случайни, непознати лица (особено ако сте ги срещнали на улицата или в парка) за извършване на услуги в дома Ви – почистване, ремонт или грижа за възрастен човек. Наемайте лица за услуги  чрез фирми, агенции или поне им изисквайте документи за самоличност – изваждането от анонимност обикновено разколебава крадците. Ако по телефона Ви позвънят поради “грешка”, не съобщавайте своя номер и адрес. Не давайте никаква информация на непознати. Предупредете децата си да пазят ключа от дома и да не канят на гости хора, които малко познават, особено във Ваше отсъствие. 

 Как да реагирате, ако заварите жилището си разбито?

 Не влизайте в жилището и НЕ ПИПАЙТЕ НИЩО. Постарайте се да запазите самообладание. Използвайте мобилен телефон или телефона на съседите си, за да съобщите за кражбата в полицията, като не оставяте без наблюдение входната врата на апартамента си. До идването на дежурната оперативна група пазете никой да не влиза в жилището и нищо да не се пипа и размества в него, още повече че крадецът може да е още вътре, а заварен на местопрестъплението - да прояви агресивност.

Когато дойдат полицейските служители, се старайте да им помагате, като посочите точно мястото на липсващите вещи, вида и количеството им.

 
В случай, че станете свидетел на кражба

Помогнете на полицията, като се обадите своевременно на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР, защото следващия път може Вие да сте потърпевш. Не бива да се успокоявате с думите “Това на мен не може да ми се случи”. Никой не е защитен от кражби, дори и самите крадци понякога стават жертва на други крадци. Сигнализирайте в полицията и за непознати лица със съмнително поведение, които сте забелязали във входа. Ако забележите пред или във входа на сградата в която живеете непознати лица, дори да ви правят впечатление на неангажирани – огледайте ги добре и се опитайте да ги запомните. Възможно е като се качите в жилището си, да установите, че това отвън са били вашите хора. Ако на вратата Ви позвъни непознат и след като му отворите Ви обясни, че има грешка, че търси квартира или човек, когото не познавате – постарайте се да го огледате добре – защото е възможно малко по-късно да се окаже, че жилището на съседа Ви е обрано.