Получилите международно признание ранни иновации на изследователския екип в сферата на нови биоматериали и биосензори ще бъдат представени на пресконференция в Медицински университет-Пловдив.

Тогава ще бъде предоставена и информация за изградената до момента научна инфраструктура в трите организации, участващи в проекта „Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)“.

Бенефициенти по проекта са Медицински университет – Пловдив, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" и Институт по минералогия и кристалография "Акад. Иван Костов", БАН, София.

Проектът предвижда изграждане на Център за компетентност, насочен към формиране на нова иновативна научноизследователска инфраструктура, фокусирана в една от приоритетните области за развитие на научните изследвания на национално и европейско ниво - технологии, свързани със здравето.

Научноизследователските и иновационните дейности са в областта на персонализираната медицина, с акцент върху онкологията, онкохематологията, интензивната медицина, иновативни лекарствени носители за прицелна терапия, биоинженерни технологии и биосензори.

Разработените иновативни методологии и алгоритми ще бъдат защитени като полезни модели или патенти с цел трансфер на технологии и последваща реализация с висока обществена полза.

Главната цел е повишаване нивото на пазарна ориентация на научноизследователската дейност в МУ-Пловдив, ПУ "Паисий Хилендарски" и ИМК-БАН чрез развитие на капацитет за съвместни научни изследвания и иновации, откриване на възможности за партньорства с бизнеса, технологично развитие на нови и значими иновации и научни продукти и интегрирането им в съответствие с най-добрите световни стандарти и практики в областта на Персонализираната иновативна медицина.

Три са основните направления на дейности на Центъра за компетентност: Молекулярно-биологични методологии за приложение в персонализираната медицина и прилагане на персонализиран подход при терапията на критично болни пациенти; Иновативни лекарствени носители за прицелна терапия и персонализирана медицина; Биоинженерни технологии и биосензори.

Очакваните резултати са да бъдат изградени 8 специализирани лаборатории и обособени 2 научно-изследователски системи със съвременно научно оборудване за осъществяване на научно-изследователска дейност от специалисти в различни области: медицина, молекулярна биология, генетика, онкология, геномна медицина, фармация, биохимия, химия, биотехнологии и др. Предвижда се реализация на 12 мащабни иновационни научно-изследователски програми, в които ще бъдат включени водещи национални и чуждестранни изследователи.

Центърът ще генерира нов опит в научните изследвания и иновации за постигане на технологични решения и научни продукти в приоритетни икономически области. Ще се натрупа опит в на комерсиализация на резултатите от научните изследвания и на технологичните разработки и като краен резултат - ефективна и приложима научно-изследователската дейност в полза на икономическия растеж и повишаване качеството на живот в страната.

Проект № BG05M2OP001-1.002-0005, Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)“ е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата му стойност е 23 472 018,71 лв., от които 19 951 215,91 лв. финансиране от ЕС, Европейски фонд за регионално развитие и 3 520 802,80 лв. национално съфинансиране. Срок на изпълнение от 30 март 2018 година до 30 ноември 2023 година.