В Медицински университет – Пловдив пристига акад. Бернар Серкилини, заедно с четиричленна френска делегация. Акад. Серкилини е френски лингвист, хуманитарист и общественик, носител на Ордена на Почетния легион, на Ордена на Академичните палми, на Ордена за заслуги и на Ордена за изкуства и литература на  Република Франция. Акад. Серкилини е почетен президент на AUF /Университетската агенция на франкофонията/, член на Белгийската кралската академия и „Доктор Хонорис Кауза“ на университетите в Будапеща, Букурещ, Съчуан, Уагадугу и Асане.

„Посещението на френската делегация, оглавена от акад. Серкилини, представлява отлична възможност за задълбочаване на сътрудничеството между AUF и МУ – Пловдив, университет с впечатляваща франкофонска традиция“, заяви зам.-ректора по Международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Мариана Мурджева.

Акад. Серкилини ще се придружава от Фабиен Флори, регионален директор за Централна и Източна Европа на Университетската агенция на франкофонията, съветник по въпросите на културата при Посолството на Р Франция и директор на Френския културен институт - София, г-жа Валери Дрейк, аташе за сътрудничество в образованието към Френския институт – София, г-жа Теофана Брадинска, почетен консул на Р Франция в Пловдив и директор на „Алианс Франсез“ – Пловдив и г-н Джеф Смолига, лектор във Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ - Пловдив. Гостите ще разгледат изложение на френскоезични книги и ще се запознаят с инфраструктурни новости в МУ – Пловдив като Медицинския симулационен тренировъчен център, както и с последните постижения в областта на франкофонията – курсове, участия в проекти, мобилности по „Еразъм+“.