Въпреки падналата забрана за строежа на небостъргача „Златен век” в София, на обекта все още няма нито един работник, видя екипът на TrafficNews. Около сградата, която е опакована с обезопасителни платна, дежури само един служител на охранителната фирма, който нямаше представа кога дейността ще бъде възобновена.

В сряда стана ясно, че Административният съд  в София е отменил заповедта на Дирекция "Национален строителен контрол" от април за спирането на строежа на 34-етажната сграда. Решението все още може да бъде обжалвано, но до момента от ДНСК не са коментирали дали ще предприемат този ход. Министерството на регионалното развитие също трябва да даде своето становище. 

 Не е ясно дали фирмата строител не изчаква именно окончателното становище на ВАС, за да започне работа отново. 

Сагата с небостъргача "Златен век" в елитния столичен квартал "Лозенец" започна, когато избухна скандалът "Апартаментгейт", в който беше замесена фирмата строител "Артекс".

Оказа се, че от нея с апартаменти на смешно ниски цени са се сдобили мнозина от управляващите, като заради това с постовете си се простиха зам.шефът на ГЕРБ и дясна ръка на премиера Борисов - Цветан Цветанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева и др.

 "Златен век" беше спрян, тъй като според строителния контрол са били допуснати редица нарушения, които не отговарят на получените строителни книжа.

Вчера стана ясно, че съдът приема, че нарушения има, но спирането на целия проект е прекалено тежко наказание и трябва да се спрат само отделни части от строежа.

В решението на ВАС се тълкува и казусът с валидността на разрешението за строеж. Съдът приема, че след презаверяването му, започва да тече нов срок.  Последната заповед е на главния архитект на София Здравко Здравков  от 2018-та г. Това означава, че десетгодишното разрешение за строеж на "Златен век" изтича през 2028 година.

Отклоненията по строежа са само на отделни части от него и заради запазването на съразмерността на сградата не е трябвало да се спира цялото строителство, се казва още в решението на съда.

Жителите в квартал "Лозенец" обаче са категорично против вдигането на мастодонта. "Сградата ще се извисява много над кооперациите наоколо, които са с височина от 26-метра, както е според устройствения правилник. Небостъргачът ще ни задуши и ще ни закрие гледката. Инфраструктурата на района наоколо не е пригодена за хилядите нови обитатели на 34-етажната сграда. Къде ще паркират те колите си", питат хората от квартала, които скачат срещу строежа още от 2017 г. 

От Инициативния комитет „Лозенец”, който е срещу изграждането на небостъргача, също посочиха, че ще продължат с протестите.

„За съжаление знаехме, че заповедта, която се издава от ДНСК, има своите пороци. Затова сигнализирахме веднага. Това, което не очаквахме, е, че по време на самото дело от ДНСК се държаха неадекватно по защитата на собствената си заповед. Едно нещо е ясно и съдът казва, че поправка „Артекс” има. Без законовото изменение от 2017 г. е невъзможно да се тълкува разрешението за строеж. От друга страна е ясно, че ДНСК не са защитавали по никакъв начин тезата, че разрешението за строеж е изтекло”, каза Войслав Тодоров от Инициативен комитет „Лозенец”.

„Очакваме Столичната община да излезе със становище относно това дело. Искаме да разберем и реакцията на г-н Борисов, който ни стисна ръката и каза, че поправка „Артекс” няма. Сега съдът, съзнателно или не, осребрява „Апартаментгейт”. Ние сме обнадеждени, че това е само на първа инстанция”, коментира Никола Вапцаров от Инициативния комитет „Лозенец”.

Протестиращите са категорични, че са готови на всякакви действия, за да „възтържествува справедливостта”.

Много хора от квартала обаче са на мнение, че спирането на строежа е било само прах в очите заради евроизборите през май.