„Ако пловдивчани не искат да се тегли заем, ние няма да го направим, няма да вървим срещу хората и техните желания“, заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той каза, че се е създала излишна истерия около намерението на община Пловдив, като то все още нищо не е уточнено или уговорено. Тепърва ще бъде проведено обществено обсъждане, като ще се изкарат и проектите, които се смята да бъдат финансирани по кредитната линия.

„Предложението от 120 милиона лева е от самата банка. Заемът може да бъде за 20, 30 или 40 млн. лева, като величината му ще стане ясна след обсъждане на приоритетни проекти за Пловдив. Преговорите с Европейската инвестиционна банка са започнали още в миналия мандат, като Иван Тотев е преговарял за сумата от 80 млн. лева. Трябва да направя едно уточнение, че Илия Кирчев не е политик и на него политическото говорене му е чуждо, поради което се създаде това излишно напрежение“, каза още Димитров.

Той даде пример, че София с подобен кредит е финансирала изграждането на метрото.

„Ако пловдивчани искат градът да се развива са нужни подобни инвестиции в инфраструктурата“, категоричен бе Зико.

Той каза още, че община Пловдив може да си позволи подобен заем, тъй като остават още две вноски по облигационния заем, теглен по времето на Иван Чомаков.

Иван Тотев: Защо точно 120 млн. лева? В ГЕРБ не знаем за този заем, тепърва ще обсъждамеГоворим за голям комуникационен гаф от страна на ПР-те в Общината, смята бившият кмет

Как политическите сили в Пловдив приемат тегленето на заем от 120 млн. лева от Общината?Вижте позициите на всички представени групи в Общинския съвет