Попаднали във водовъртежа на омагьосания кръг на институциите, след неколкогодишно тропане по вратите им и получаване на неадекватни, а понякога и безумни отговори, след нищоправене повече от 5 години от страна на тези институции, група пловдивчани от Кючука този път са решени на всичко. Решени са, защото те и техните семейства вече няколко години подред не могат нито да се събуждат, нито да заспиват спокойно. Събуждането им е с аромат на лук или риба, а си лягат с барабани, кикот и скандали...

С историята им вече ви запознахме - преди дни те потърсиха доскорошния репортер на „Господари на ефира” – Илиян Велков, след като научили, че се е кандидатирал за кмет на район „Южен”. Като удавници за сламка, хората се обърнаха към медиите, защото вече бяха разбрали, че на институциите не могат да разчитат. А става дума за един обикновен „специализиран автомобил за обществено хранене и кабина WC”. Само че с годините този "автомобил" се е превърнал в луксозен ресторант, тормозещ всички живеещи наоколо - с шум, с пиянски изцепки, с музика, с миризми...

Бой в пловдивско заведение, издирват шестима душиЖители на „Южен” се жалват от шум и миризми и незаконно строителство

Междувременно, докато излезе първият репортаж за проблема на хората от район "Южен", като че ли за да затвърди усещането на екипа ни, че хората тук са принудени да живеят като на война - с всекидневни викове, крясъци и удари, във въпросния ресторант „Нивелиа” се разрази поредният пиянски скандал, съпроводен с масов бой. Петима души бяха арестувани, а след извършена проверка от различни институции в заведението бяха констатирани куп нарушения.

И какво от това? Ресторант "Нивелиа" продължава да си работи, съседите му по неволя продължават да се събуждат със запръжки, институциите продължават да настояват, че "всичко е законно".

Но ощетените откъм нормален човешки живот жители от района вече не са съгласни да търпят! На тях и техните семейства им беше предложена безплатна юридическа помощ от адвокат Георги Колев, който е кандидат за кмет на Пловдив от ЗС "Александър Стамболийски". Днес тази среща се състоя и в хода й бяха обмислени техните следващи действия.

Защото пловдивчани от Кючука няма да се откажат да се събуждат и заспиват като нормални хора! Те повече не могат и не искат да търпят! Адвокат Колев им даде ценни съвети и застана изцяло зад каузата им. Хората от Кючука, които години наред са се чувствали унизени и смачкани, разбраха, че имат неговата и на екипа ни подкрепа и ще се борят с всички законни средства, за да получат справедливост. 

Известно е, че плъховете са агресивни животни, които не се плашат от нищо - само от светлото. В момента, в който върху тях падне светлина, те стават доста по-внимателни. Не ни се иска да сравняваме собственика на въпросния „специализиран автомобил", който всъщност е масивна постройка, както и институциите в Пловдив, които вече 5 години не могат да решат този проблем, с плъхове, но... първата крачка - осветяването, вече е направена. Всички вие сте на светло! 

Ето я и цялата история, в случай че все още някой не е разбрал за омагьосания кръг с мирис на лук, в който са принудени да живеят десетки пловдивчани:

Ресторант „Нивелиа”, който се намира на ул. „Гоце Делчев”, в близост до Събота пазара, тормози десетки семейства с шум и миризми. 

„Няколко години хората тропат по вратите на различни институции, но не получават адекватни отговори. Това е една масивна конструкция. Има издадено разрешително за „специализиран автомобил за обществено хранене и кабина WC”. В момента конструкцията е покрита, изградени са и стени”, обясни Илиян Велков, който се срещна с хората от района.

„От малка подвижна каравана се превърна в луксозен ресторант, източник на много шум и проблеми”, оплака се Петко Грозев, който живее в съседство.

Той е организатор на първата подписка преди повече от 5 години. Тъй като заведението се намира на разстояние между 6 и 12 метра от двете жилищни кооперации, още тогава хората инициират жалба до тогавашния кмет на район „Южен” Валентин Василев.

Според хората, пиянските свади тук са през вечер, крясъците и виковете също. Те са ставали свидетели и на побоища. Последният е от снощи. „Беше като на война. Викове, крясъци, удари.

Полицията реагира бързо и като пристигнаха, компаниите се разбягаха”, разказват съседите. Те смятат също, че заведението е напълно незаконно и до този момент никой не им е представил разрешително за строеж.

Освен всичко, оградата на ресторанта граничи със съседен имот. Собственикът Петко Николов се оплака, че никой не е искал съгласието му за изграждането й и това е направено без никакви отстояния. „Спалнята ми е буквално на 4 метра от клиентите, които си пият ракията”, посочи мъжът.

Сред потърпевшите е и Вангел Делев, легенда на футболен клуб „Ботев”. „Безброй пъти сме предупреждавали собственика на заведението, че вдигат шум, но той отговаря, че има документация. И в полицията сме се обаждали многократно, и в администрацията, но ефект няма. Подадем жалба, всичко замлъква, 4-5 дни е тихо, след това нещата тръгват по същия начин”, обясни Делев.

Според местната администрация, заведението е напълно законно, има всички необходими разрешителни, включително и за денонощно работно време. След последните местни избори, отново подават жалба до новия райкмет Борислав Инчев. Отговорът е същият.

„Той успя да ограничи работното време до 24 часа, но заведението продължава да бъде в пълно нарушение. То няма право на музика, въпреки това си има музикална уредба и тонколони. Аспираторите също са изключително шумни и ни пречат, работят ли, е невъзможно да се спи. Отделно постоянните скандали на клиенти, ходят по малка нужда пред кооперациите, във входовете ни, нетърпимо е”, обясни Петко Грозев.

Собственикът Иван Шопов е категоричен, че заведението е напълно законно и има разрешително за строежа, одобрено от главния архитект на район „Южен”, но не пожела да го покаже. Той заяви, че е закупил терена.

Петима са в ареста след масов бой в заведение в ПловдивКуп нарушения установи проверка на полиция, пожарна и НАП

„Имам цялата документация, която е нужна. Плюс подписите на всички комшии, че са съгласни със строежа”, посочи Шопов. Той обясни, че съседите се жалват единствено от завист.

„Заведението е тихо. От общината многократно са замервали шума. Такъв няма, дори ми е издаден протокол за това. Тези, които се оплакват, не могат да спят от нерви, а не от шума”, заяви собственикът.

Той разказа, че повечето комшии са му клиенти, редовно се хранят в заведението и шумът не им пречи. Твърди, че музика няма. Навън не се чува нищо, тъй като стъклопакетът на дограмата е двоен, а стените – с шумоизолирана вата. За издигането на оградата пък имал съгласието на Петко Николов и покойната му майка.

„Преди около три години бяхме получили жалби от жители на района. Тогава възложих извършване на проверка от служители на районната администрация. Жалбите бяха в две насоки – относно удълженото работно време и шума. Към днешна дата трябва да уточним две неща. Първо, заведението е разположено изцяло в частен терен. Има всички необходими документи за самото поставяне. Има необходимото разрешително за удължено работно време, което се издава само след писмено становище от съответното полицейско районно управление. Правомощията за установяването на това дали на едно място е по-шумно, отколкото ние го възприемаме, са на полицията”, обясни районният кмет Борислав Инчев.

По думите му, оттогава не са постъпвали други сигнали и по тази причина не са правени нови проверки. Съветът му е всеки път, когато преценят, че е шумно, съседите да подават жалби в полицията. Другото, което могат да направят, е да инициират замерване на шума от лаборатория. Ако се установи превишение на нормите, тогава трябва да уведомят районната администрация. Ще бъде съставен акт, а в последствие – и наказателно постановление.

При влезли в сила два броя наказателни постановления, тогава районният кмет може да отнеме разрешителното за удължено работно време. Но това не означава, че заведението ще преустанови дейност.

Преди няколко дни служители на НАП са съставили констативен протокол след установена разлика в касова наличност и ще бъде издаден акт за установяване на административно нарушение. Констативен протокол е съставен и от Областната дирекция по безопасност на храните заради установена разлика в издадено удостоверение за регистрация на обекта - за друга фирма с различен буркан на същия собственик, както и два артикула с изтекъл срок на годност. За това нарушение на заведението ще бъдат издадени други два акта. От пожарната пък са установили недостатъчно на брой пожарогасители и също ще напишат акт.  

„Бистро „Нивелиа” на ул. Гоце Делчев 1 се стопанисва от "Нивелиа-1" ЕООД Пловдив. Собственик и управител е Иван Костов Шопов.