Петима души са арестувани след масовия бой в заведение в Пловдив. Както TrafficNews съобщи, конфликтът е възникнал между две компании в ресторант "Нивелиа". След размяна на реплики, клиентите започнали да си разменят удари. На място е извикана полиция, а след извършена проверка от различни институции в заведението са констатирани куп нарушения.

Служители на НАП са съставили констативен протокол след установена разлика в касова наличност и ще бъде издаден акт за установяване на административно нарушение. Констативен протокол е съставен и от Областната дирекция по безопастност на храните заради установена разлика в издадено удостоверение за регистрация на обекта - за друга фирма с различен буркан на същия собственик, както и два артикула с изтекъл срок на годност. За това нарушение на заведението ще бъдат издадени други два акта. От пожарната пък са установили недостатъчно на брой пожарогасители и също ще напишат акт.  

„Бистро „Нивелиа” на ул. Гоце Делчев 1 се стопанисва от "Нивелиа-1" ЕООД Пловдив. Собственик и управител е Иван Костов Шопов.

Бой в пловдивско заведение, издирват шестима душиЖители на „Южен” се жалват от шум и миризми и незаконно строителство

Припомняме, че това не е първи случай на побой в ресторанта, който се намира в пловдивския район „Южен”. Също така живеещите в съседство се оплакват от постоянен шум и миризми.

За проблема, който продължава години наред, сигнализираха жители на квартала ден преди да се случи сбиването. Те потърсили доскорошния репортер на „Господари на ефира” – Илиян Велков, след като научили, че се е кандидатирал за кмет на район „Южен”, тъй като никой не обръщал внимание на техните сигнали за нередности.

„Няколко години хората тропат по вратите на различни институции, но не получават адекватни отговори. Това е една масивна конструкция. Има издадено разрешително за „специализиран автомобил за обществено хранене и кабина WC”. В момента конструкцията е покрита, изградени са и стени”, обясни Илиян Велков, който се срещна с хората от района.

„От малка подвижна каравана се превърна в луксозен ресторант, източник на много шум и проблеми”, оплака се Петко Грозев, който живее в съседство.

Той е организатор на първата подписка преди повече от 5 години. Тъй като заведението се намира на разстояние между 6 и 12 метра от двете жилищни кооперации, още тогава хората инициират жалба до тогавашния кмет на район „Южен” Валентин Василев.

Според хората, пиянските свади тук са през вечер, крясъците и виковете също. Те са ставали свидетели и на побоища. Последният е от снощи. „Беше като на война. Викове, крясъци, удари.

Полицията реагира бързо и като пристигнаха, компаниите се разбягаха”, разказват съседите. Те смятат също, че заведението е напълно незаконно и до този момент никой не им е представил разрешително за строеж.

Освен всичко, оградата на ресторанта граничи със съседен имот. Собственикът Петко Николов се оплака, че никой не е искал съгласието му за изграждането й и това е направено без никакви отстояния. „Спалнята ми е буквално на 4 метра от клиентите, които си пият ракията”, посочи мъжът.

Сред потърпевшите е и Вангел Делев, легенда на футболен клуб „Ботев”. „Безброй пъти сме предупреждавали собственика на заведението, че вдигат шум, но той отговаря, че има документация. И в полицията сме се обаждали многократно, и в администрацията, но ефект няма. Подадем жалба, всичко замлъква, 4-5 дни е тихо, след това нещата тръгват по същия начин”, обясни Делев.

Какво разказват жителите на квартала, както и позицията на районния кмет – вижте във видеото: