Излезе официалната заповед, която регламентира новите мерки срещу разпространението на COVID-19. Въвеждат се т.нар. „зелени“ сертификати, които ще станат задължителни, ако искате да извършвате каквато и да е групова дейност на закрито.

По време на брифинг на здравния министър Стойчо Кацаров стана ясно, че Зеленият сертификат и новите мерки влизат в сила 00:01 часа сряда срещу четвъртък, т.е. от 21.10.2021 година.

Зелен сертификат ще се изисква за допускането на хора в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности, сред тях са всички кина, театри, молове, магазини над 300 квадрата, плувни басейни, фитнеси, ресторанти, барове, хотелите, университети. 

Официално: България въвежда задължителен зелен сертификат за закрити обектиЗаповедта влиза в сила от 21 октомври

Изключения правят хранителните магазини, аптеките, градският транспорт, банки и финансови институции и администрациите.  Всички останали изисквания и ограничения за тези обекти ще отпаднат напълно. 

Припомняме, че документът ще се изисква само на лица над 12 години. По тази причина при преминаването на 750 на 100 000 заразени, училищата ще затворят. При 500 на 100 000 пък образователните институции ще обучават на ротационен принцип. Тези решение обаче ще бъдат взимани на местно ниво от общините.

Вижте цялата заповед на министъра, издадена днес и влизаща в сила от 21 октомври: