Здравните власти обмислят облекчаване на мерките най-рано през февруари. Единствената промяна към момента е тази за възможността на учениците да присъстват на практически занятия. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той посрещна доставката на втората одобрена ваксина срещу COVID-19 - тази на „Mодерна“.  У нас пристигнаха 2400 дози.

Първата пратка е от 2400 дози. Те пристигнаха в склада на държавното предприятие „Бул био“, където ще се съхраняват. Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на "Модерна". Основното количество се очаква да пристигне у нас през месеците април и юли, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.

Очаква се на 25 януари да пристигнат още 4000 дози. Ваксината трябва да се съхранява на минус 2-4 градуса, като може да издържи 20 дни.

Ангелов увери, че ваксини ще има за всеки един български гражданин, който желае.

„Очакваме още 35 000 дози на Pfizer на 18 януари, а ЕС имат и ново споразумение с тях за допълнителни бройки, което включва и България“, заяви министърът.

Той е категоричен, че първа фаза ще завърши до края на месеца, като ако се осигурят необходимите ваксини за всички желаещи, то ще стартира паралелно и втора фаза – за ваксиниране на учители и хората по социалните домове.

Ваксинацията ще  се извършва предимно от служителите на РЗИ, но и личните лекари ще се включат.

Към момента желаещите да се ваксинират от социалните домове са 21%, което е около 3000 души.

"Сред европейските държави страната ни се намира на задоволително място от гледна точка на брой ваксинирани. Ако се използва капацитетът на всички лични лекари - 4500 в страната, и ако всеки от тях ваксинира десет човека на ден, ще има много повече ваксинирани хора на ден. Обнадежден съм от темповете на ваксиниране", коментира още Ангелов.