За първи път в ледените води на река Тунджа заедно с мъжете ще участват и най-малките калоферчета, съобщи кметът на града Румен Стоянов. Той уточни, че децата са на възраст 5-6 години от ДГ " Радост" и съгласие за тяхното участие са дали техните родители. Освен това прочутото мъжко хоро ще бъде наблюдавано от унгарски представители на организаци ЮНЕСКО.
Всяка година на Богоявление се провежда вековния ритуал. В него участие взимат само мъже, които играят българския танц в ледените води на река Тунджа. Събитието ще бъде посетено от хиляди хора, желаещи да се потопят в тази автентична атмосфера, от която извира българското. В хорото е забранено участието на жени, няма да бъдат допуснати и външни хора първи да се потопят в студените речни води. Танцът ще бъде поведен от мъжете, чиито деди са танцували преди тях. Наблюдатели на традицията, просъществувала от османско иго до днес ще има дори от Норвегия и Украйна, които наравно с останалите са поискали да се включат в българския обичай, но най-важните зрители ще са от Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура - ЮНЕСКО.
Представителите на организацията ще се запознаят отблизо с традицията, провеждаща се в Калофер. Обичаят започва със събирането на мъжете в местната църква, където поп Димитър ги благославя, след което в 08:00 часа всички се събират на реката облечени изцяло в народни носии и с песен на уста нагазват в студените води на река Тунджа. Песента, която изпълняват е "Залюбила е Василка", съобщава karlovopress.bg. Съпроводени от гайдари и тъпнаджии те танцуват и пеят със своите сърца и карат всички около тях да настръхнат и да се просълзят от гордост.
Участниците ще ги поведе кмета на Ботевия град Румен Стоянов, който за 10-а ще развее българското знаме в ръце. Според обичая попа хвърля в реката богоявленския кръст. Мъжът, който го хване по традиция го дава на най-малкото момче на хорото. Поверие гласи, че мъжкото хоро носи здраве на всички българи и макар водите на реката да са били ледени, болни досега не е имало никога!