Как се купуват гласове, кои са търговците, които ги уреждат и как политиците си плащат за тях?  Тина Ивайлова с екип на TrafficNews показа в предаването „Неделята на NOVA” ударите под кръста за местния вот в Горна Оряховица. Градът е известен с цели кланове телефонни измамници, но по време на избори те са главни действащи лица и в търговията с гласове за вота.

Със скрита камера екипът ни разкри някои от търговците на гласове. Мустафа Ибрямов Мустафов-Манджара от Горна Оряховица и Абдула от Драганово признават пред подставени лица как във всички избори са търсени, за да уредят ромски гласове срещу пари. От думите им става ясно, че гласове купува и полицай от Драганово, който се казва Незамед и е братовчед на Манджара. В играта е и друг ром Сергей, който пък се похвали пред скритата камера, че е осигурил 30 души за един от участниците в местния вот.

Схемата, по която се гарантира, че дадените пари със сигурност ще донесат и нужния глас, е ясна. Спазареният ром влиза в секцията с даден му предварително телефон, с който снима попълнената според указанията бюлетина, която пуска. След като излезе, отвън му броят договорените пари. Обичайната тарифа е 30 лева на глас.

 „Аз, няма избори,  в които да не раздавам пари, на преференции съм играл, за всичко съм в час. Разбираш ли ме?”, хвали се Манджара. И добавя, че няма проблеми с полицията за своята дейност.

„Млади хора, имам естествено и баби”,  обяснява каква стока предлага Абдула.

След като екипът нси тръгна по следите на купуването на гласове в Горна Оряховица, полицията и прокуратурата в Велико Търново потърсиха съдействие да работим заедно. Срещнахме се с тях. По наша потвърдена информация веднага след срещата ни, един от кандидатите за кмет и купувачите, с които се срещнахме, са били предупредени за разследването. 

Търговците на гласове играят за кандидатите на всички основни партии в Горна Оряовица. Кои са политиците, които ползват услугите на платения вот ?

Очаквайте скоро подробностите в TrafficNews!