Близо 900 тежки катастрофи, 58 убити, над 1133 ранени. Това е черната статистика за 2017 година в Пловдив. Най-честата причина за кошмара на пътя е превишената скорост, но често тя е комбинирана с алкохол или липса на опит. Загиналите или виновните в много от случаите са млади и изключително самонадеяни водачи, които надценяват възможностите си и нямат никакъв респект към останалите участници в движението.

През годината TrafficNews.bg ви информираше за тежките инциденти в Пловдив и района, заради които градът зае челно място в трагичната класация. Днес отново ще ви припомним някои от тях с надеждата всеки от нас да си спомни колко сме уязвими, когато сме на пътя и как няколко чаши алкохол, секунда невнимание или високомерие могат да променят завинаги живота ни. 

Жертви на арогантни водачи понякога стават и самите служители, призвани да бдят за реда на пътя. Така загина пловдивският полицай Делян Палазов. Трагедията стана на фаталната дата 13 през май месец. Униформеният бе дежурен до парк Лаута, където се провеждаше събор. Минути преди трагедията Палазов е спрял за проверка товарен камион. Излизайки на платното, той е видял движещия се с голяма скорост джип "КИА Спортидж" и е вдигнал палка да го спре. 

Джипът, зад волана на който е имало жена, блъснал катаджията.  Автомобилът спрял след 70-80 метра. Служителят е загинал на място. Палазов остави вдовица и две деца.

На шофьорката Катя Лерца бе повдигнато обвинение, а преди месец стартира делото срещу нея.

 Три живота бяха отнети при зверски катастрофи само за ден в Пловдив. Черната серия започнала в ранните зори на 24 август. Моторист удари жена, която е пресичала на пешеходната пътека на булевард България . При инцидента загинаха 23-годишният водач на мотора и пешеходката.

Втората тежка катастрофа същия ден стана и на едно от кръговите кръстовища на околовръстното в ЖР Тракия, където се удариха лек автомобил и автобус . В линейката на път за болница почина 71-годишният шофьор на колата.

Три млади момчета загинаха при зловеща катастрофа на Пазарджишко шосе. Трите трупа са вследствие на тежкия удар между кола и автобус до разклона за село Мало Конаре. С много висока скорост лекият автомобил се бе отклонил от пътя и се е врязал в  автобуса, който е трябвало да пътува за Атина. Водачът на колата ковчег бе на 26 години, а спътниците му - на 31 и 19 години.

 

Мъж загина намясто след инцидент на новото кръгово в района на Овощарския институт. Той е загубил управление над машината и бе паднал на асфалта. В момента на падане е ударил много тежко главата си и загинал намясто. Пристигналият екип на Бърза помощ само са констатирали смъртта на водача на мотора. 

Един от най-коментираните случаи на смърт на пътя бе този с убитата жена на булевард „6 септември”. Инцидентът стана около 21:00 ч. на 13 април. 19-годишният  Асен Гюрганчев блъснал 61-годишната Бонка на пешеходна пътека на натоварения път. Абитуриентът избягал от мястото, а от силния удар жената починала веднага, преди пристигането на линейка, повикана от свидетели на станалото. Младежът се укрил и дори потърсил помощта на приятели да ремонтира колата си, отстранявайки следите от сблъсъка. Той обаче бе разкрит и заловен на следващия ден. Сега е в затвора с присъда от 2 години и 8 месеца.

Джип Нисан, управляван от бизнесмен  отнесе колоездач на улица „Авксентий Велешки”. Инцидентът  стана пред клуб Морадо отново на фаталната дата 13-ти юли. 85-годишният велосипедист впоследствие почина от раните си.  Зад волана на джипа бе бизнесмена Тодор Неделчев, собственик на винарска изба в Първенец. 

 Околовръстното на Пловдив също е едно от шосета  с най- висока концентрация на пътни произшествия.  Мъж загина при верижна катастрофа там през лятото. Той е управлявал лек автомобил сеат. В същата кола е пътувала жена, която бе откарана в болница. До инцидента се е стигна след като мерцедес ударил колата на загиналия отзад с висока скорост.  Сеатът се завъртял и се ударил челно в джип ауди. Още двама души бяха ранени. 

Най-много жертви безспорно взе автомагистрала Тракия. Най-кървав обаче бе инцидентът в участъка между Пловдив и Пазарджик, където 10 души загинаха след удар на бус в дърво. Зверското меле стана рано сутринта на 4 май. Микробус със 17 нелегални имигранти се вряза с бясна скорост в крайпътно дърво. Зад  волана е бил 16- годишен младеж, който загина намясто. Ранените при инцидента бяха общо 8.

 Краят на годината бе белязана от още един кървав инцидент. Джип помете майка с дете в пловдивското село Първенец. На място загина момиченцето на 11 години. 56-годишният Димитър Йовчев, който е бил зад волана на джипа "Сангйонг", не успял да овладее колата и загубил контрол. Спирачките на заледения участък не помогнали, а за зла участ на пътя по същото време били 31- годишната Иванка Петрова и малката Ангелина. 

Водачът бе задържан за 72 часа. 

Трагедия в Първенец! Джип прегази дете, близките му пребиха шофьора

Навръх Бъдни вече, 37-годишната заместник-кметица на Община Кричим Нурджан Ристемова и нейните две деца на 6 и 15 години загинаха в зверска катастрофа край Йоаким Груево. 

Сблъсъкът бе между микробус "Фолксваген" и лек автомобил "БМВ". Запис от камера показва, че катастрофата е станала по вина на водача на камиона.

На лентата се виждало как товарното возило навлиза в платното, където се е движело БМВ-то, шофирано от съпруга на Ристемова - Ерол Шерифов. Той направил маневра наляво, тъй като вдясно била оградата на оризарната. В това време камионът се върнал в своята лента и последвал челният удар. 

Коледните празненства в Кричим бяха отменени, а в града бе обявен ден на траур.

Ден на траур в Кричим! Почитат паметта на трите жертви на пътя