"Моята цел е да вдъхна увереност на българите в РСМ и да направя всичко възможно те да бъдат вписани в Конституцията на тази държава. С премиера имаме еднаква позиция. Той трябва да уеднакви своята позиция с външнополитическия си екип". Това заяви българският външен министър Теодора Генчовска. 

Премиерът Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска и депутати от управляващите и опозицията са на посещение в Битоля, Северна Македония за официалното откриване на клуба на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля. Генчовска опроверга разногласията, изтъкнати от ИТН.

"Външното министерство води официалната политика на България по отношение на РСМ, съгласно рамковата позиция с подкрепата на Народното събрание. Няма как да не мине без външен натиск, надявам се на разбиране и подкрепа от страна на нашите съюзници. Очакваме колегите от Република Северна Македония да изпълнят ангажиментите си по изпълнение на Договора. Очакваме конкретни резултати", допълни българският външен министър.