Спрените мегапоръчки от премиера Бойко Борисов за различни обекти в цялата страна вече дават и отражение върху Пловдив. Макар нито една от обществените поръчки под тепетата и в областта да не попаднаха под ударите на премиера, резултатът от тях влияе и върху местните дейности.

Оказа се,че редица строителни фирми, които увиснаха след спрените поръчки, сега са насочили погледа си към общините.  Поради тази причина има огромен  наплив на строителни фирми в Пловдив.  Постоянно имало запитвания за определени поръчки, както и молби за увеличаване на срока за кандидатстване. По някои поръчки дори имало по 13-14 фирми, които кандидатстват, обясни кметът Иван Тотев.

Това най-вероятно ще доведе до забавяне на редица поръчки, тъй като при такъв наплив е много вероятно да има обжалвания на процедури и жалби към КЗК. Градските власти вече започват да пускат редица поръчки за основни улици, въпреки че ще се правят по-късно тази година.

Стана ясно още, че юрибора на Община Пловдив е свален на ниво 0,7 от 0,094  пункта, като пот този начин лихвите по договорите за заемите по ФЛАГ и ЕБВР ще бъдат свалени с по 1 % надолу.

TNS.bg