Пловдив и кандидат на ГЕРБ за втори мандат Иван Тотев губи около 4% от подкрепата на избирателите, регистрирана през зимата , и днес за него биха гласували 33% от пловдивчани, докато партията му би привлякла гласовете на 38%.

Това показват данните от представително проучване на Изследователска асоциация „Неохрон“ с председател Николай Близнаков, проведено в първата седмица на юни. Интервюирани по домовете са 802-ма пълнолетни жители на община Пловдив. Доверието и недоверието към Тотев остават близки – 48 % срещу 44%. Изравнени са оценките и за това дали Пловдив се развива добре или изостава – за 47 на сто от пловдивчани градът ни върви напред, 40% мислят, че изостава по вина на общинското ръководство, а други 7% също виждат изоставане, но поради външни причини. Некачествено и неефективно

Две трети от пловдивчани отговарят отрицателно на въпроса дали смятат за качествено изпълнението на проекти и ремонти в Пловдив, а един от четирима намира, че строителството е качествено. От привържениците на Атанасов очаквано критични са 78%, от тези на Дани Каназирева - 70%, но дори половината от симпатизантите на кмета смятат, че изпълнението е некачествено. Също така критични са мнозинството пловдивчани – 56% - относно целесъобразното изразходване на взетите заеми и бюджета – 76% от подкрепящите Каназирева, 67% от подкрепящи Атанасов и 34% от заставащите зад Тотев.

На въпроса „Смятате ли, че има корупция и лично облагодетелстване в местната власт?" 80% отговарят положително, а само 2% отричат това. Балотажът е практически сигурен Проучването регистрира известен спад в подкрепата към кмета Иван Тотев и увеличаване потенциалните избиратели на другите двама основни претенденти – Дани Каназирева и Славчо Атанасов. Ако прогнозираните тенденции се запазят и двамата могат да очакват по около 24-27% от гласовете на пловдивчани. Атанасов има подкрепа от 22% - 27%, но близо четвърт от симпатизантите му са избиратели на БСП, АБВ и „Атака“, които все още не са издигнали своите кандидати. Ако те бъдат атрактивни рискът за значим отлив от гласове за Атанасов ще е голям. Дани Каназирева има 19% - 24% подкрепа и тенденция да привлече още до 2-3% от гласувалите. Проучването показва, че Пловдив е единственият град от най-големите областни центрове в България, където монополът на големите национални партии е пробит – Каназирева се нарежда в челното трио с подкрепата само на политическа партия „Съюз за Пловдив“.

Всички останали вероятни кандидати получават към момента по около 1-2% и това на практика ограничава състезанието до трима участници – Тотев, Каназирева и Атанасов. Сред най-важните качества на бъдещия кмет пловдивчани посочват: Да защитава интересите на хората – 32 % Да е честен и неподкупен – 35 % Да е независим от партийни и групови влияния – 10 % На въпроса кой купува гласове на изборите в Пловдив 40 на сто са отговорили „Всички“, 20% свързват тази практика с ДПС, по 9% - с ГЕРБ и БСП, 5% - ББЦ, 4% - „Атака“.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg