Двама юнаци и куп госпожици проплакаха в Пловдивска област в началото на 2020 г.

Както TrafficNews вече съобщи, първото бебе на Пловдив е момче. Райчо проплаква в първата минута на 2020 година в най-голямата болница в Южна България – Университетската „Свети Георги”. Той е претендент за титлата „Първото бебе на новото десетилетие”. Момченцето е родено 5 седмици преди термина на майката. То е високо 45 сантиметра и тежи 2 килограма и 270 грама. „Най-напред да е жив и здрав, да си изкара училището, да учи и да има средно образование, да е нормален човек и да си има собствена работа”, пожела му майката Анка Ангелова.

Последното бебе, родено в отделението е момиченце, което се появи на бял свят в 19.25 ч на 31 декември. В новогодишната нощ в Родилното отделение са проплакали и близнаци. Те също са недоносени, но са в стабилно състояние под наблюдение. Дежурният екип в Родилна зала на АГ клиника - д-р Ямаков, д-р Владов, акушерките Гергана Иванчева и Шенгюл Рамадан, неонатолога  д-р Стоянова и санитар Ани Апостолова, работеха активно в последните часове на старата година и в първите минути на новата, съобщиха от лечебното заведение.

Майката на първото бебе в Пловдив: Искам да завърши средно образованиеМомченцето е родено 5 седмици преди термина

Момченце е и първото бебе на 2020 година за УСБАЛАГ "Селена". То е родено в 03.19 ч. в новогодишната нощ. Новороденото е с тегло 3.840 кг. и ръст 52 см. Не е успяло да изненада родителите си, родило се е само ден преди термина, изчислен за 02.01.2020 г.

От началото на годината до днес на обяд в болницата са се родили 13 бебенца. Значителен превес имат момичетата, които са 10 на брой срещу едва 3 момченца. Средната възраст на родилките за този период е 29 години.

Последното бебе за 2019-та година е родено в 18.57 ч. на 31 декември. Новороденото момиченце се е появило със спешно секцио в 34-та гестационна седмица. Теглото му от 1.420 кг. отговаря на по-ранна седмица и бебето е настанено в Интензивен сектор. „Под грижите на екипа ни от неонатолози, новороденото е стабилизирано и в момента е в кувиоз на кислород, очаквайки да порасне достатъчно, за да бъде изписано”, съобщиха от болницата.

Две дами са се родили в първия ден на 2020 г. в отделението по Акушерство и гинекология в "УМБАЛ-Пловдив". В 12.32 ч първата си глътка въздух е поела госпожица с размери 3370 кг и 50 сантиметра. В 22.50 ч пък е проплакало още едно момиченце, което тежи 3100 кг и е високо 49 см. И бебетата, както и двете майки – съответно на 28 и 23 години, са добре. Според старша акушерка Люба Тошева момичетата вещаят годината да бъде мирна, плодовита и спокойна.

Припомняме, че часове преди настъпването на 2020 г. екипът на АГ отделението направи най-големия подарък на пловдивско семейство, като спаси бебето им.

"26-годишната майка пристигна при нас след 19 ч. с оплаквания, че от няколко часа не усеща движенията на детенцето си. При прегледа установих, че сърдечната честота е далеч под нормата – 100-105 удара в минута, при положение, че трябва да е 120-160 и спешно събрах екип за Цезарово сечение. Щастлива съм да кажа, че момченцето е добре, макар че се роди едва 2100 грама и с височина 44 см", сподели дежурният лекар д-р Семра Халил.

Пловдивски лекари спасиха бебе часове преди настъпването на 2020 г.Бременна жена пристигнала с оплаквания, че не усеща движението на детенцето си

В АГ „Весела” тази година вече има три бебета, до края на деня се очаква и четвърто. Всички са момичета, дошли на бял свят с естествено раждане. „За съжаление родените през 2019 г. деца са доста по-малко в сравнение с 2018 г. Младите хора раждат в чужбина и живеят там”, отбеляза старшата акушерка Флора Димитрова. Другият тревожен факт според нея е все по-застаряващият персонал. „85 процента от акушерките са в пенсионна възраст. Младите момичета, които сега завършват, заминават да работят навън”, отбеляза още тя.

Момиченце е и първото бебе на Асеновград, съобщи завеждащият АГ отделението в МБАЛ Асеновград д-р Богдан Червенков. Малката Снежана е дошла на бял свят в първите минути на 2 януари, в 00,12 часа, с размери 2,640 кг и 47 см. Майката е на 18 години и това е второто й раждане. Тази сутрин в болницата се е родила и момченце. Казва се Мартин, а мерките му са като по учебник - 3,200 кг и 51 см.  И трите са родени нормално и заедно с майките си се чувстват много добре.

Момиченце е първото бебе на Асеновград за новото десетилетиеМайката е 18-годишна, а Снежана е второто й дете

В Карлово и Първомай през тази година все още няма раждания.