„Не бъркайте бог и правото на всеки един от нас да общува с него на майчиния си език, г-н Местан, когато става дума не за личното отношение на отделния човек, а за официалното проявление на един държавен процес каквито са изборите!“

Това заяви днес народният представител от Патриотичния фронт Славчо Атанасов в отговор на искането на председателя на новата партия ДОСТ Лютви Местан малцинствата у нас да могат да извършват предизборна агитация на майчин език. Местан се позова на историята, цитирайки Константин Кирил Философ, който заедно с брат си Методий при срещата им Папата проповядва тезата, че на Бог можеш да се молиш на майчин език.

Славчо Атанасов влезе в словесна битка с лидера на ДОСТ заявявайки му категорично, че с религиозните чувства не трябва и не може да се спекулира.

„Конституцията е ясна – не бъркайте бог тук, г-н Местан! Да, бог е в сърцето на всеки един от нас по различен начин. И никой не оспорва това. Но официалният език в държавата ни е българският. А какъв по-официален израз на процес в държавата ни от предизборния?

Във Франция има 6 милиона араби – те на какъв език агитират по време на кампания? На френски. В Германия живеят 8 милиона турци – знаете това – те на турски ли агитират преди избори? Или на официалния немски език?

По вашата логика – когато всеки един български гражданин от малцинство реши да пише писмо до официална българска институция – съд, полиция, социални служби – на майчиния език ли ще трябва да го прави? Или на официалния български език“, обърна се към Местан Славчо Атанасов и още веднъж категорично посочи, че тезите на бившия лидер на ДПС тук не издържат, защото България има Конституция и закони.

Още новини четете ТУК

TNS.bg