Паната на известният пловдивски художник Йоан Левиев в подлеза на Баня "Старинна" са били увредени от вандали. Късно снощи заместник-кметът по култура Пламен Панов е получил сигнал от скулптора Цвятко Сиромашки, в който той алармира за констатирано от него увреждане на двете мозаечни пана на Йоан Левиев в подлеза до Баня Старинна. 

Тази сутрин е изпратен екип, който да направи оглед на място какви са пораженията. В инспекцията са участвали директорът на Градска художествена галерия Красимир Линков и реставраторите Марин Бекирски и Марина Ненова, Нина Димовска – началник - отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и представители на ОП „Чистота“.
Беше констатирано, че мозайките са в сравнително добро състояние, без външна намеса. Малък сегмент от около 10 см. е оцветен в черно. Липсват също така около 10 камъчета, които лесно ще бъдат възстановени. Мозайките се нуждаят от цялостно почистване, ръчно, с вода и четка. Цялата тази дейност ще бъде извършена от реставраторите на ГХГ, на които ще бъде осигурено необходимото финансиране от Община Пловдив за почистващи инструменти и препарати, както и осветление и ел. захранване.
По мнение на експертите работата може да бъде започната и веднага, но е добре да бъде извършена в малко по-топло време, заради изисквания по технологията по поставяне на липсващите камъчета. 

По отношение на цялостното състояние на подлеза, който се управлява от район „Централен“, по информация на Кмета на района Георги Стаменов, администрацията е подготвила проект за цялостно обновяване на средата, като е предвидена дори възможност за използването на подлеза за културни събития. Проектът вече е минал всички съгласувателни процедури с НИНКН (Националният институт за недвижимо културно наследство) и е възложено техническо задание. В новия проект, който ще превърне подлеза в красиво, чисто и уютно място е заложена климатизация, вентилация, стъклени врати, асансьор и много други.

Наливат 3,2 млн. лева в ремонт на подлеза на Чифте баня в Пловдив – струва ли си проектът?Парите за реконструкцията на подлеза ще дойдат от заем от Фонда на фондовете