Година след скандалните злоупотреби бившата кметица на „Централен” ще застане пред съда

Близо година, след като кметицата на „Централен” Райна Петрова бе отстранена от длъжност от съда, прокуратурата най-после внесе обвинителния акт срещу нея.  Той не изненада никого, тъй като обвиненията срещу нея и схемите, които е въртяла с приятелката й Надежда Минчева, бяха известни още през миналото лято. Райна Петрова е обвинена в престъпление по служба,както и за търговия с влияние.

Цели 7 години бившата даскалица бе начело на район „Централен” - избрана по веднъж от избирателите и Общинския съвет. Точно пък когато се стягаше за поредната предизборна кампания, ДАНС я прибра за извършени длъжностни престъпления и търговия с влияние.

Схемите

Схемата за двете престъпления, описани от прокуратурата, са до болка познати в последните години. Според обвинението през 2012 г. кметицата е подписала договор, с който са усвоени 1,35 млн. лв. за доставка на храни и продукти в забавачките в „Централен”. Смущаващото в случая е, че друга фирма е спечелила конкурса, но „Надежда 2000” на арестуваната преди Райна Петрова Надежда Минчева го обжалва. Докато трае процедурата, Петрова сключва споразумение с обжалващата фирма и тя започва да доставя хранителни продукти в забавачките. Провеждането на нов конкурс се е проточвал с години (по обясними вече причини), а кметицата формално се е позовавала на чл. 90 от ЗОП.

 Второто обвинение, според което Райна Петрова може да получи до 8 години затвор, е за търговия с влияние, отново свързано с доставка на храни за близо 380 хил. лв. Въпреки че той е бил подписан от заместника й, Петрова е оказала натиск за това. След сключването на контракта Петрова получила ваучер за 10 000 лева, който осребрила за почивка в Тайланд с дъщеря си Даниела. В същото време от забавачките постоянно имало оплаквания за качеството на храната.

В 6 от забавачките, които имат проблем с кухненския блок, храната се доставя н а порции от фирмата. В зависимост от менюто и актуалните цени „Надежда 2000” усвоява парите в договора. Допълнително тя снабдява с хранителни продукти и градините с кухни. Често храната за децата е била развалена Имало често оплаквания от градините и яслите за гранясала риба или лошо миришещо месо. Сигналите на родителите за лошото качество на храната обаче оставали като глас в пустиня.

Сериозни нарушения имало и в ценообразуването на храната. Така например кило грозде се купувало по 7,5 лева. Имало още редица фрапантни случаи и установени фалшификации за купуване на продукти от зеленчуковата борса на нереално високи цени. Врътките между Надежда Минчева, която е управител на „Надежда 2000”, и Райна Петрова били безкрайни. Имало редица начини, по които отстранената кметица можела да се облажи. Така например тя прибрала 4 бона хонорар за консултантски услуги за рисуване на чаши и порцелан. Дъщеря й  Даниела има няколко общи бизнеса със скандалната бизнес дама. Използвайки близките си отношения с влиятелната майка и амбициозната й дъщеря, в началото на годината скандалната Надежда Минчева получава и апетитен имот след проведен конкурс...

Това е бившият стол на Техническия университет на „Цар Борис III Обединител”. Помещението от близо 300 квадрата бе дадено за 1300 лева на месец на „Надежда 2000” за срок от 5 години. В решението на Общинския съвет бе записано, че наемателят е длъжен да направи преустройство на помещението - да се отделят две зали еднта за кетъринг, а другата закусвалня. Какво е направено там обаче, остава неясно.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg