Акция на Икономическа полиция завърши със задържането на лихвар, давал незаконно заеми години наред. По време на акцията са били извършени претърсвания в три града - Пловдив, Раковски и Хисаря, включително в заложна къща и две игрални зали. 42-годишният Милко А. е бил задържан от полицаите. За него е установено, че е извършвал нерегламентирана лихварска дейност.

При извършените общо пет претърсвания и изземвания са били намерени и иззети множество документи. Между тях са били записи на заповед, тетрадки с данни и договори за заеми. Освен това полицаите намерили пари в брой и значително количество златни предмети.

Милко е привлечен към наказателна отговорност за това, че в периода от 2008 г. до октомври 2016 г., без съответно разрешение, е извършвал банкови сделки – предоставил е заеми на 11 физически лица на обща стойност 55 000 лева. За дейността си той е получил и значителни неправомерни доходи в размер на 22 650 лева.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои да бъде поискано да му бъде наложена мярката „задържане под стража”.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Милко е обвинен, е лишаване от свобода от 5 до 10 години, както и конфискация на част или цялото му имущество.

Разследването по случая продължава.