Росен и Атанас Йорданови, известни като братя Юзеирови, бяха признати днес от състав на Шуменския районен съд за виновни и получиха осъдителни присъди, обществено порицание и глоба - за проповядване на национална и етническа омраза към българската нация, към българския етнос и омраза на религиозна основа, съобщи БТА. Присъдите им бяха прочетени в тяхно отсъствие, тъй като процесът срещу тях се гледа при условията на задочното производство. Това съобщиха днес от Апелативната прокуратура във Варна.

Двамата братя бяха предадени на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура в Шумен по две обвинения, извършени в съучастие и като съизвършители, а делото беше на специален отчет в прокуратурата, припомнят от съдебната институция.

По нейни данни, на 2 април 2010 година, в хотел "Шумен" в областния град, двамата братя са проповядвали национална и етническа омраза към българския народ, чрез слово и носенето на фесове - при учредяването на политическа партия с абревиатурата "ОТОМАН", като са използвали турски военен марш и песента "Джелем, джелем".

Росен и Атанас Йорданови са направили и заявление за преименуването на град Търговище като Ески Джумая, заявявайки, че е бил повече от 500 години турски град.

От прокуратурата уточняват, че по време на учредяването на партията си Росен носел фес. Двамата братя използвали символът полумесец в знамето на партията си и изпълнили мюсюлманска молитва намаз при полагането на венец на паметника на героя от Балканската и Междусъюзническата война полковник Каварналиев, като проповядвали омраза на религиозна основа. Прокуратурата припомня в обвинителния си акт, че това се е случило в деня на Разпети петък, в най-тъжния ден за православното християнство.

С присъдата на Шуменския районен съд 52-годишният Росен Йорданов получава общо наказание за двете престъпления от четири месеца "лишаване от свобода", чието изтърпяване съдът отлага с тригодишен изпитателен срок, обществено порицание и глоба в размер на 2500 лева. Атанас Йорданов, който е признат за виновен за същите деяния - по член 162, ал. 1 и по член 164, ал. 1 от НК, получава наказание три месеца "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок, обществено порицание и глоба в размер на 2500 лева. При определяне на наказанията на двамата подсъдими съдът е приел, че не са налице смекчаващи обстоятелства при извършване на деянията им.

Представителят на Районната прокуратура е настоял в обвинителната си реч за наказания по осем месеца "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок за подсъдимите.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Шуменския окръжен съд в законния срок.