Държавният глава Румен Радев ще връчи днес първия мандат за съставяне на правителство от 12 часа.

Първият мандат на най-голямата парламентарна сила трябваше да бъде връчен в петък, от 17 часа, последния работен ден от седмицата, която стартира с консултациите в президентството за съставяне на второ правителство в рамките на 49-то Народно събрание. Мандатът трябва да бъде получен от най-голямата парламентарна формация - ГЕРБ/СДС и представителя й за премиер Мария Габриел. 

Причината за отлагането на връчването на мандата е кончината на патриарх Неофит и дните за почит, поклонение и траур в страната. 

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се провалиха и е много вероятно днес Мария Габриел да връчи празен мандат за съставяне на правителство. Габриел заяви, че единственият шанс за нещо различно е ако ПП-ДБ не потърсят ГЕРБ-СДС до 12ч. Ако това стане почти сигурно България ще отиде на предсрочни парламентарни избори.

Преговорите пропаднаха! Мария Габриел: Ще върна празен мандат на президентаИскахме само ротация на премиер и вицепремиера, но с опция за смяна на министри, но това ни беше отказано, заяви вицепремиерът

ПП-ДБ за преговорите: Нищо не е изгубено, нямаме претенции за новата структура на Министерски съветГотови сме на още ромени в меморандума, заявиха от ПП-ДБ