ПП-ДБ дадоха съвместна пресконференция, след като от ГЕРБ-СДС заявиха, че преговорите за състава на правителството след ротацията са се провалили. На брифинга участваха премиера в оставка Николай Денков, съпредседателите на ПП - Кирил Петков и Асен Василев и на ДБ - Христо Иванов и Атанас Атанасов.

"Бяха направени предложения, които са полезни за България. Обсъдихме как би се структурирал състава на Министерски съвет. Искам да заяви, че нямам претенции да бъда външен министър", започна премиерът в оставка Николай Денков.

"Когато започнахме преговорите започнахме да пишем начисто. Заедно изработихме подобен документ. Колегите от ГЕРБ-СДС заяви, че темите свързани с реформите са също техен приоритет. Не разбирам защо сега подписването на това споразумение се поставя под въпрос. Това ще ни помогне да излезем от най-дългата политическа криза в България. Ние сме готови да публикуваме този документ. Надявам се утре документът да бъде подписан, защото има все още време. Ако има някакви конкретни съображение към него сме готови за промяна. Нямаше причина да се отказваме от документа, за да можем утре да го подпишем. Общо е желанието да има реформи и общи промени", заяви Христо Иванов.

"Ние сме готови да си спазим обещанието, което е дадено преди 9 месеца, а именно така да продължат следващите 9 месеца. По време на преговорите от ГЕРБ-СДС искаха допълнителните министерства - премиер Мария Габриел, външно, вътрешно, иновации и растеж, екология, образование, култура. Ние се съгласихме тези 7 позиции да са под тяхна отговорност. За нас най-важно са реформите в съдебната система, регулаторите и службите. Нищо не е загубено и имаме още 7 дни. Призовавам господин Борисов и много разчитам и на Мария Габриел да довършим преговорите. Няма смисъл да вкарваме България в криза и да отидем отново на избори. Не искаме да има номинално говорене", каза Кирил Петков.

"Днес казах, че съм умерен оптимист, защото тогава преговорите бяха на финална права. След това обаче стана ясно, че подписването на споразумението се отлага за неопределен период. Ако споразумението се подпише с може би с корекции, тогава ще има правителство. Няма спор по състава на Министерски съвет. Напълно възможно е това да се окаже фалшива криза, но е възможно и е да е реална. Последните 9 месеца заедно успяхме да направим редица законодателни промени. Всичко това ще остане на хартия, ако в тези регулатори не се изберат независими хора, които няма да слушат телефонни обаждания от нито една от политическите кризи. Това ще позволи на България да приключи с прехода. Аз оставам умерен оптимист, защото всички мислим за България и вярвам, че ще намерим правилния език", каза Асен Василев.

"Призовавам госпожа Габриел да не бърза да връща празната папка, а още от сутринта да разговаряме и да подпишем меморандума", добави Атанас Атанасов.

Преговорите пропаднаха! Мария Габриел: Ще върна празен мандат на президентаИскахме само ротация на премиер и вицепремиера, но с опция за смяна на министри, но това ни беше отказано, заяви вицепремиерът