Групата, която организира протестите през последните месеци заради каузата с парка зад хотел „Санкт Петербург“, подготвя нова проява, научи ТrafficNews.bg. Утре председателят на инициативната група Асен Костов ще събере хората с мотива, че изникват нови обстоятелства и проблеми с частния парк в Кършияка.

Въпреки че, всичките им искания до този момент бяха изпълнени и по казуса се работи активно от страна на държавни и общински институции, то проявата утре може да се свърже с предстоящите избори. Наскоро Асен Костов бе обявил, че иска инициативната група да излъчи кандидати за общински съветници и районен кмет, които да влязат активно в местната власт. Тогава по думите му  4 партии са водели преговори с него и обкръжението му. Дали той се е разбрал с някоя партия, или ще реши друга форма за участие в местните избори вероятно ще се разбере утре. Прави впечатление обаче, че казусът с парка зад хотел Санкт Петербург вече се използва за политически и лични цели, като се заиграва със страховете на хората.

Припомняме, че след редица протести хората в района получиха обещание както от градските власти, така и от страна на премиера Бойко Борисов, че паркът ще остане зелена площ и няма да се застроява. На един от протестите се появи и Борисов, който увери протестиращите, че каквото и да се случи теренът зад хотел „Санкт Петербург“ ще остане зелена площ и парк. Той добави още, че е възложил на държавните общински органи да решат проблема с терена.

Община Пловдив също категорично застана зад жителите на Кършияка, като отхвърли и искане на собственика на терена – Байрям Солак да купи земята срещу 15 милиона.

От компанията дори бяха входирали инвестиционно намерение за изграждането на временен паркинг на част от парка, което обаче също бе отхвърлено от градските власти.

В крайна сметка най-приемливият вариант по казуса е  собственикът на терена да получи от Община Пловдив равностоен терен, на който да реализира своите инвестиционни намерения. Трите страни по наболелия за града под тепетата въпрос - Община Пловдив, инициативният комитет и защитникът на Солак, се обединиха около идеята да се създаде работна група, която ще търси възможности. Към този момент инвеститорът е внесъл в Общината едиствено оценката на имота, която е около 14 млн. лева, без обаче към нея да има предложение за продажба. На този етап работната група, която ще бъде сформирана, ще има задачата да провери дали в Програмата за отчуждаване на общински имоти има подходящи терени и дали е възможно да се намери правно-техническа формула в рамките на закона това да се случи.

Община Пловдив ще търси нов терен за инвеститора на парка зад хотел "Санкт Петербург"Трите страни по казуса си стиснаха ръцете, а работна група ще търси варианти за съдбата на терена

Бойко Борисов: Паркът в Кършияка ще остане зелен! Да забравят за застрояванеПремиерът беше посрещнат от над 300 пловдивчани