Собственикът на терена зад парк-хотел "Санкт Петербург" да получи от Община Пловдив равностоен терен, на който собственикът Байрям Солак да реализира своите инвестиционни намерения. Това е най-приемливият вариант по казуса с парка, заради който месеци наред се организираха протести срещу неговото застрояване и неясен статут. Трите страни по наболелия за града под тепетата въпрос - Община Пловдив, инициативният комитет и защитникът на Солак, се обединиха около идеята да се създаде работна група, която ще търси възможности. Към този момент инвеститорът е внесъл в Общината едиствено оценката на имота, която е около 14 млн. лева, без обаче към нея да има предложение за продажба. На този етап работната група, която ще бъде сформирана, ще има задачата да провери дали в Програмата за отчуждаване на общински имоти има подходящи терени и дали е възможно да се намери правно-техническа формула в рамките на закона това да се случи. Защитникът на ивеститора адвокат Иван Демерджиев коментира, че в аванс този въпрос не е обсъждан, тъй като едва днес се е изяснил този вариант и тепърва ще се обсъждат възможностите да се намери алтернатива за терен, на който Байрям Солак да реализира инвестиционните си намерения.

В рамките на няколко седмици Община Пловдив ще направи проверки за обсъжданите възможности. Кметът Иван Тотев подчерта, че това, което в момента е най-важното е, че ще бъде направен опит да се върви най-малко по две направления - едното е, че част от имота задължително да си остане парково пространствто. В момента друга част от терена зад парк-хотел "Санкт Петербург" е с друг статут, който предстои да бъде изяснен и ако е необходимо това ще се случи по съдебен път. Очаква се работната група да започне активна работа в началото на следващата седмица. В нея ще бъде включен и юрист, който ще разглежда правните въпроси. "Ще проучим възможността реципрочно дали има общински терени, които биха задоволили, както желанието на хората да има парк, така и желанието на собствениците да не се спира инвестиционния процес", подчерта градоначалникът.

Паркът зад пловдивския хотел "Санкт Петербург" струвал 14 милиона, но собственикът му не го продаваРаботна група ще обсъжда бъдещето на имота от понеделник, протестиращи, местна власт и инвеститор се договориха

Както TrafficNews вече съобщи, оценката на спорния имот е 14 млн. лева. Въпреки спекулациите, които се появиха преди известно време, до този момент въпросът за продажбата на терена не е обсъждан. А и както стана ясно инвеститорът не е имал намерение да продава пространството. Засега е ясно, че Община Пловдив няма желание и не разполага със средства за неговото закупуване.
 
Как потече диалогът между трите страни по казуса, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: