Пробив е имало и в матурата по математика за зрелостниците, научи TrafficNews.bg от няколко независими един от друг източника. Схемата за преписване масово се използвала и в пловдивските школа вчера, когато бе втората задължителна избираема матура за завършване на средно образование. 

Зрелостници и учители, разкриха пред нашия репортер и как действа схемата за преписване. За нея се заговори още миналата година, но мерки не бяха взети. Най-често учители се превръщат  в посредници между учениците и служители в Министерството на образованието. Те обещават верните отговори на матурата по време на смия изпит, срещу определена сума. Тази година верните отговори по математика са търгували по 50 лева.

След като се дадат парите, зрелостникът дава телефонен номер, на който той ще получи SMS с отговорите на теста по математика. За целта ученикът отива на матурата с два телефона. Единият предава на комисията в залата, където се провежда изпита, а другия го държи в себе си. До час, след обявяването на матурата той получава съобщението с отговорите. На вчерашната матура по математика, всички, които са си платили са получили всички отговори на теста на 45-тата минута, а след края на изпита е станало ясно, че в съобщението е имало само три грешни отговора.

За да запазят и бизнес отношенията помежду си, на зрелостниците са обещавали и процент, ако доведат техен съученик, както и ако догодина има някой, който би се възползвал от услугите на брокерите на матури.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg