Заради проваления диалог с правителството автобусните превозвачи излизат отново на национален протест, който планува блокаж на транспортната мрежа в страната. Това обяви в ефира на бТВ Магдалена Милтенова, председател Конфедерацията на автобусните превозвачи. Веднага след това обаче министър Николай Събев заяви, че  намерението на превозвачите ще бъде осуетено. Той обаче отказа да уточни с какви средства ще бъде осъществено това.

Пълна блокада в Пловдив на 10 май! Строители и превозвачи излизат на протест, искат оставкиКлючови кръстовища ще бъдат блокирани след като областният управител и строителният бранш не намериха решение за новите ПУП-ове

„На 18 май сме обявили спиране на целия автобусен транспорт в страната и блокиране на абсолютно всички транспортни връзки. Това не може да продължава – администрацията да се подиграва с нас“, обяви в интервю Милтенова.  

Припомняме, че Конфедерацията и други браншови организации на превозвачите напуснаха среща с премиера Кирил Петков и министри, обидени от думи на министър-председателя. По-късно изтече и запис от срещата, от който стана ясно какви реплики са си разменили двете страни.

„В крайна сметка излезе една истина, ние не сме били на тайна среща, няма нищо тайно и нищо лично“, обяви Милтенова. От думите й стана ясно, че записът е направен и предоставен от хора от Министерския съвет.

Милтенова напомни и какво са исканията на превозвачите: намаляване на цената на горивата посредством премахването на биодобавката и намаляване на акциза; изплащане на обещаните субсидии на превозвачите и обхватът на тол системата да не се разширява.

„Искаме компетентен министър. Искаме министър, който милее за автобусния бранш, не министър, който напада автобусния бранш, не е министър, който напада превозвачите, които осигуряват 20% от брутния вътрешен продукт“, допълни председателката на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

„Филмът с шантажа на българското правителство приключи. Чудя се защо се искат оставки, като последните 3 месеца ние имахме ясни преговори и договорки, и си стиснахме ръцете. Икономическият модел, по който се е работил в автобусния транспорт, е сгрешен“, контрира транспортният министър.

Във своя публикация във Фейсбук Събев заяви, че „В предишните години държавата е раздавала щедро и без много да внимава субсидии и на автобусните превозвачи“

„Вече има повече контрол, и това доведе до протести. Контролът не е самоцел. Той трябва да спести пари на всички нас, и да подреди правилно отношенията в икономиката. Филмът с няколко послушни транспортни фирми на “държавна хранилка“ приключи“, допълни Събев.

В интервю пред бТВ той заяви, че държавата ще започне действия по подреждане на разписанията, така че да няма дублиране на разписания, да няма дублиране на финансиране и субсидиране.

„Г-жа Милтенова представлява част от фирмите, които нямат интерес държавата да има национална транспортна схема. Но ние сме решени, че държавата ще има такава схема и започваме да я подреждаме. Всички автобусни превозвачи и собственици на фирми трябва да знаят, че в лицето на министерството имат гарант за равни условия на пазара“, заяви Николай Събев.

По думите му, Милтенова не иска да преговаря. Запитан дали ще я покани на среща в министерството, той отвърна: Аз искам да поканя легитимни представители на автобусните превозвачи.

Относно заявката за пълна транспортна блокада на 18 май, Събев заяви, че Министерство на транспорта няма да допусне прекъсване на превози.