Само на 20 метра от ЖП гарата в русенския град Борово има къщи, които е можело да бъдат напълно изпепелени, ако не беше предотвратен инцидентът снощи. Както съобщихме, 16 вагона с газ пропан-бутан, пътуващи от Русе в посока София, са спрели в Борово, защото машинистът е забелязал изтичане на газ.

Евакуирани са близо 300 души, тъй като жп линията минава през центъра на Борово.

„Все още обстоятелствата се уточняват, но е имало разхлабен кран на 9-ата цистерна в композицията. Товарната композиция е спряла на гарата. Машинистът усетил миризмата и предупредил веднага“, разказа  кметът на общината Валентин Панайотов в ефира на Нова телевизия.

Сигналът е попаден на спешния телефон, кметът разбира за тревогата в 19,05 и веднага на място били изпратени екипи на противопожарната служба и на полицията. Кметът на Борово Валентин Панайотов евакуира централната част на града. В това време пожарникарите успяват да локализират теча. С риск за живота си главен инспектор Свилен Рачев успява да затвори крана на цистерната.

Към 23 часа хората се върнаха по домовете си, разказа кметът. 

Инцидентът връща спомена за трагедията в Хитрино преди години. За щастие, развръзката сега е щастлива. 

„В града се носеше силна миризма на газ”, заяви градоначалникът. „Получих информация от началника на полицията г-н Пенев и от главен инспектор Свилен Рачев, че кранът на деветата цистерна след локомотива е бил развит и е бил само с пломби на фирмата превозвач „Газтрейд”, допълни той.

Причината за инцидента се изяснява. Представители на фирмата превозвач са пристигнали на място и след като констатирали, че течът е спрян, са освободили композицията, която е потеглила към София.